Jemen
Huthi-rebellerna samlas medan de vaktar den gata som leder till presidentpalatset i Sanaa i Jemen. Foto: TT

Rebeller tar över presidentpalatset i Jemen

Cecilia Uddén: Det förefaller vara en statskupp
2:33 min

Houthirebellerna i Jemen har intagit presidentpalatset i huvudstaden Sanaa, enligt vittnesuppgifter och säkerhetskällor, rapporterar flera nyhetsbyråer. 

Palatsets säkerhetsvakter uppger att de lämnaden över kontrollen till houthirebellerna efter en kort strid.

I palatset finns president Abd-Rabbu Mansour Hadi kontor.

Jemens informationsminister Nadia al-Saqqaf säger att presidentens bostad också beskjutits. Hon skriver på Twitter att det är milis som genomför en statskupp.

– Presidenten befinner sig i sin bostad och han är oskadd, säger en regeringstjänsteman som vill vara anonym till nyhetsbyrån Reuters.

Även igår var det hårda strider i Jemens huvudstad, då tog rebellerna bland annat kontroll över den statliga tv:n. I lördags kidnappade rebellerna presidentens stabschef, Ahmed Awad bin Mubarak, i ett försök att få till stånd förändringar i det förslag till konstitution som han övervakar. Enligt förslaget ska Jemen delas in i sex regioner sammanhållna i en federation, något som Houthirebellerna är motståndare till.

FN:s säkerhetsråd kommer att hålla ett möte idag om läget i Jemen. Storbritannien begärde mötet redan igår på grund av de hårda striderna då. FN:s speciella sändebud Jamal Benomar kommer att rapporterar om den senaste utvecklingen.

President Abd-Rabbu Mansour Hadis regering är en allierad till USA i kampen mot al-Qaida. Den jemenitiska delen av al-Qaida anses vara den den farligaste, och har sagt sig ligga bakom attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".