Norsk oljeplattform. Foto: TT.
Foto: TT.

Norge öppnar för arktisk olja

Norska naturskyddsföreningen rasar
2:00 min

Norges regering öppnar för olje- och gasutvinning i hittills oexploaterade områden i de arktiska vattnen. Något som väcker miljörörelsens ilska.

Den norska oljeindustrin fick som den ville när landets regering idag utlyste en ny så kallad koncessionsrunda. Det betyder att Statoil och andra oljeföretag ska få leta olja och gas i 57 nya områden, framför allt i Barents Hav, men även i Norska Havet.

Samtidigt meddelade den norska regeringen att man vill ändra definitionen av den så kallade iskanten och flytta den norrut. Iskanten är i praktiken gränsen för hur långt norrut man kan tillåta sökande efter olja och gas.

Norska Naturskyddsföreningen rasar mot dagens besked och miljöstiftelsen Bellona säger att regeringen visar total brist på respekt för de unika och känsliga ekosystemen i Arktis.

Men statsminister Erna Solberg försvarar beslutet att möjliggöra oljeutvinning i ett större område.

– Jag förstår att de som i princip inte önskar olje- och gasaktivitet inte tycker om att det blir större möjlighet till olje- och gasaktivitet, men där är vi oeniga, säger statsministern.

En företrädare för arbetsgivarorganisationen NHO säger till Dagens Naeringsliv att dagens besked är "mycket glädjande för Norge som oljenation".

Men det finns kritik mot regeringens förslag, även hos stödpartierna liberala Venstre och Kristelig Folkeparti. Därmed är det inte säkert att Stortinget kommer godkänna oljeutvinning längre norrut.

Och även om så blir fallet är det oklart när, eller ens om, företagen kommer börja leta i de nya områdena. Med ett oljepris som har mer än halverats på ett halvår kan företagen få svårt att besluta att ge sig ut i svårtillgängliga områden där det kommer bli dyrt att leta och utvinna olja och gas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".