Lassana Bathily räddade kunder undan terroristen. Foto: Thibault Camus/AP.
1 av 4
Lassana Bathily räddade människor i butiken undan terroristen. Foto: Thibault Camus/AP.
Vid avspärrningen utanför den judiska butiken finns färska blommor, ljus och kort. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
2 av 4
Vid avspärrningen utanför den judiska butiken finns färska blommor, ljus och kort. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
Aude Cruchont som bor vid den judiska affären i östra Paris. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.
3 av 4
Aude Cruchont som bor vid den judiska affären i östra Paris. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.

Han hyllas för sin insats när terroristen slog till

Beatrice Janzon rapporterar
1:52 min

Den 24-årige muslimen Lassana Bathily hjälpte gisslan gömma sig under attentatet mot den judiska butiken i Paris. Nu har hjältens ansökan om franskt medborgarskap behandlats i expressfart.

När terroristen Colibaly tog sig in i den judiska mataffären i östra Paris lyckades den anställde Lassana Bathily rädda kunder in i ett kylrum. Han släckte lampan och sa åt dem att hålla sig lugna.

Bathily hörde skotten när terroristen sköt. Fyra judar mördades. Själv tog 24-åringen risken att smita ut för att söka hjälp och informera polisen om de gömda kunderna. Men med ett afrikanskt utseende, precis som terroristen, misstänktes han först för att vara en medbrottsling och tvingades ned på gatan.

Sedan hjälpte Bathily polisen inför stormningen och ritade en teckning av rummen. Han hade arbetat i butiken i fyra år och kände till detaljerna.

Många har skrivit på upprop för att 24 åringen från Mali, som är muslim, skulle få sitt franska medborgarskap beviljat. Nu har hans ansökan behandlats i expressfart.

I kväll hålls en liten ceremoni. Vid den judiska affären i Port de Vincennes finns tusentals färska blommor, ljus och kort vid avspärrningen.

Många hyllar Bathilys modiga insats. Judar jag pratar med säger att de lever sida vid sida här med muslimer utan motsättningar och ser tydligt att det är extremisterna som utgör ett hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".