Barack Obama
Barack Obama. Foto: TT

Obama håller tal till nationen

Förslag har kritiserats av republikanerna
1:39 min

I natt presenterar USA:s president Barack Obama sin bedömning av läget i USA. Talet hålls inför kongressen och presidenten kommer bland annat att föreslå en skattereform.

– Det är vår uppgift att se till att alla amerikaner ska känna att de får del av återhämtningen i USA. Det är det jag ska tala om, hur vi ska driva på genom högre löner, bättre inkomster och en starkare medelklass, sa president Obama i sitt veckotal i lördags.

Presidenten kommer föreslå att högre skatter för de rikaste och högre skatter för större företag ska växlas mot lägre skatt för familjer där båda arbetar och skattereduktioner för barnomsorg och studier bland annat.

Republikanerna, som har majoritet i kongressen från och med årsskiftet, har redan sågat skatteförslagen med motiveringen att det inte kommer att gå bättre för de fattiga för att de rika ska klämmas åt.

Obama, som på senare tid rundat kongressen när han inte fått stöd där, har lagt kontroversiella förslag om diplomatisk islossning med Kuba och nya möjligheter för illegala invandrare att kunna stanna. Det har fått hård kritik av republikanerna och det verkar inte som att samarbete med presidenten är politiskt möjligt.

Nästa presidentval 2016 är redan i startgroparna och Obama, som är en något mer populär president nu än i höstas, hoppas kunna öka demokraternas stöd i nästa val även om han inte får igenom sin politik nu, bland annat genom att beskriva republikanerna som ett parti för de rikaste.

Talet direktsänds på webben sverigesradio.se klockan 03.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".