Barack Obama
Barack Obama. Foto: TT

Obama i högform "vänder blad"

Tuffa år med krig och ekonomisk recession, men att det tillhör historien och USA är i dag allt starkare var ett av huvudbudskapen, när en självsäker Barack Obama höll sitt näst sista State of the union-tal.

Hela talet finns att läsa här (extern länk)

Den amerikanska presidentens årliga tal har föregåtts av ovanligt mycket medial uppmärksamhet. Årets blir Barack Obamas näst sista State of the Union.

– Vi har nu kommit femton år in i detta nya sekel. Femton år som inleddes med terror innanför våra gränser, som ledde till att en ny generation fick delta i två kostsamma krig och där en brutal recession spred sig över vår nation och över världen. Det har varit, och det är fortfarande, hårda tider för många. Men i kväll vänder vi blad, inledde den amerikanske presidenten sitt tal.

Då hade han gjort entré till ackompanjemang av ivrigt applåderande partikamrater liksom mer artiga dito av sina politiska motståndare.

Mycket av innehållet i Barack Obamas sjätte State of the Union-tal var redan känt. Dels släpptes utdrag timmarna innan det hölls och dels har den amerikanske presidentens kommunikatörer och "spinndoktorer" sett till att talets olika budskap i god tid nått ut via sociala medier.

Och för att blåsa nytt liv i sina politiska insatser lyfter Obama fram "den växande ekonomi, ett krympande underskott, en sjudande industri och en energiproduktion på uppsving".

– Det är goda nyheter, gott folk, sade en självsäker Obama — uppenbart i högform.

Borta var den tyngde bekymrade och ibland så långrandige Barack Obama. Nu gestikulerade han ivrigt och kryddade talet med humoristiska poänger. Det brittiska mediebolaget BBC beskrev det dryga timman långa talet som ett "Obamas Greatest hits", där han skickligt summerade sina och Demokraternas framgångar — exempelvis ekonomin — som uppnåtts under de sex år han haft landets högsta ämbete.

Uppenbart riktade sig talet till den amerikanska medelklassen och Obama lovade att verka för inkomstutjämning, bland annat genom högre skatter för de allra rikaste.

Då det gäller USA:s roll i världen bad han i sitt tal om kongressens stöd att få igenom en resolution som på nytt auktoriserar "användandet av våld" i kampen mot terrorgruppen Islamiska staten (IS).

– Vi står på terroristernas offers sida runt om i världen — från en skola i Pakistan till gatorna i Paris, sade han bara två knappt två veckor efter terrorattacken i Paris som ledde till 17 människors död.

Annars var Barack Obama ovanligt personlig i talet och han refererade exempelvis till sin bakgrund och uppväxt på Hawaii.

Slutet av sitt tal ägnade Obama till att uppmana kongressens båda partier till större enighet och mer konstruktivt politiskt arbete och han avslutade någorlunda traditionsenligt med orden:"Gud välsigne detta land som vi älskar".

TT

 

Bakgrund: State of the union

  • I januari varje år håller USA:s president ett tal i Capitolium i Washington DC inför USA:s samlade kongress, det vill säga både representanthuset och senaten. Den diplomatiska kåren bjuds också in för att höra det direktsända talet på plats.
  • Enligt artikel II i USA:s författning ska presidenten "vid olika tillfällen informera kongressen om läget i landet ("state of the union") och rekommendera åtgärder... för deras övervägande".
  • USA:s första två presidenter, George Washington och John Adams, framträdde inför kongressen vid det årliga talet. Därefter valde presidenterna att meddela sig skriftligt. Woodrow Wilson återupptog den muntliga traditionen 1913.
  • Kongressens senat består av 100 ledamöter som väljs på sexårsmandat. Representanthuset har 435 ledamöter som väljs på två år. 
    Källa: TT

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".