Rebeller med automatkarbiner i Jemen.
Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén kommenterar den eskalerande situationen i Jemen. Foto: Ekot/TT

Oro i Jemen efter rebellangrepp

Oro att Al Qaida ska kunna utnyttja Jemens kaos
2:12 min

Oron växer för att Jemen ska sjunka ner i ett djupare kaos efter att houthirebeller igår intog presidentpalatset i vad som beskrivs av regeringssidan som en fullfjädrad kupp.

Rebellerna själva förnekar att de vill avsätta presidenten, utan kräver politiska reformer. Ban Ki Moon och FN:s säkerhetsråd har fördömt våldet och krävt eldupphör. Situationen kompliceras ytterligare av al-Qaida starka närvaro i Jemen.

Rebelledaren Abdel Malik al Houthi sa i ett tv-tal igår kväll att målet, tills vidare, inte var att avsätta presidenten utan istället att tvinga honom att påskynda politiska förändringar. Men om så inte sker, står alla alternativ öppna, sa rebelledaren. President Abed Rabbo Mansour Hadi, som har USAs stöd, har inte uttalat sig under de senaste dygnens oroligheter då hans eget hem ska ha beskjutits med tungt artilleri, och hans stabschef kidnappats. Presidentens informationsminister beskriver det som en kupp.

Rebellerna har tagit över inte bara presidentpalatset och dess vapendepåer utan också statliga medier. Det är ett bittert bakslag för den försvagade presidenten och ett allvarligt orosmoment för USA som ser president Hadi som en viktig allierad i kriget mot al-Qaida.

Al-Qaida Jemen, som har träningsläger och baser i södra Jemen och som tog på sig terrordådet mot tidningen Charlie Hebdo, beskrivs som al-Qaida farligaste gren.

Houthirebellerna, som är shiamuslimer, är också fiender till al-Qaida som genomfört blodiga självmordsattacker mot Houthianhängare, det enda som förenar dem är ett motstånd mot USA och amerikanska drönarattacker som dödat många civila i Jemen. Men omvärldens oro handlar om att al-Qaida ska kunna utnyttja Jemens kaos och sönderfall.

Houthirebellerna som började som medborgarrättsrörelse i norra Jemen på 90-talet, har sedan åratal befunnit sig i konflikt med både Jemens centralmakt och det mäktiga grannlandet Saudiarabien i norr. De shiamuslimska rebellerna beskylls av Saudiarabien för att ha nära band med Iran, men framförallt är de en klanbaserad jemenitisk rebellrörelse som i höstas lyckades inta Jemens huvudstad genom att rida på en missnöjesvåg där de lovade att fullfölja revolutionens drömmar och bekämpa den politiska elitens korruption.

När Houthiledaren talade i tv igår kväll, syntes slagordet: revolutionen fortsätter tvärsöver tv-skärmen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".