Svenska med baby, mamma, barn
Foto: TT

Konkret integration genom "Svenska med baby"

2:25 min

Ett konkret exempel på hur integrationen i samhället kan förbättras är ett ideellt projekt som kallas Svenska med baby.

Tanken är att nyblivna föräldrar ska träffas, tillsammans med sina småbarn, för att kunna lära sig svenska samtidigt som man umgås med barnen.

Att lära sig svenska tillsammans med sin bebis, är ett koncept som nu ska spridas över hela Sverige.

"Svenska med Baby " är ett ideellt projekt där föräldralediga ska kunna öva på språket,

Mer än 5 000 personer från över 60 länder har deltagit i projektet som finns på 12 ställen i Stockholms län. Å nu ska alltså fler få pröva på.

Svenska med baby finns på 12 platser i Stockholms län, men ska nu sprida sig till andra delar av landet. Först ut var Gävle där man startade en ny grupp förra veckan. Anna Libietis, som är verksamhetsansvarig för Svenska med Baby, berättar att dom fått förfrågningar från Luleå i norr till Malmö i Söder. Att få chans att lära sig svenska är en av grundidéerna med svenska med baby.

Nidje går på Svenska med Baby i Sollentuna varje vecka. Nu, när hon är hemma med dottern Lala, hinner hon inte studera på SFI. I dag förstår hon inte så mycket svenska, men nån gång i framtiden hoppas hon på att förstå språket.

På Svenska med baby träffar Nidje andra i samma situation.
– Det gör mig glad och mindre ensam, berättar hon.

Men det är inte bara språket som är viktigt. Det handlar också om att möta andra som man kanske inte skulle träffat annars.

– När man tar av sig i strumplästen så är vi ganska lika och det är en naturlig ingång att prata om en väldans massa andra saker också, säger Nidje.

Svenska med Baby är ett integrationsprojekt som spritt sig. Under 2015 är målet med att arbeta med att sprida det här till fler orter i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista