Elever vid Farsta grundskola i Stockholm. Foto: Hanna Weiderud / Sveriges Radio
Foto: Hanna Weiderud / Sveriges Radio

Här är de vanligaste namnen för barn under 2014

"Det kommer dubbelnamn, gärna nya kombinationer"
1:53 min

Elsa toppar listan över populärast flicknamn, medan Lucas  försvarar förstplasten på pojksidan för andra året i rad. Samtidigt ersätter Ali Tor på topp 100-listan.

Kolla ditt namn på SCB:s lista

Efter tre år med samma flicknamn på förstaplatsen sker ett skifte och Elsa tar över som det vanligaste tilltalsnamnet. För pojkarna är Lucas för andra året i rad det vanligaste tilltalsnamnet, enligt Statistiska Centralbyrån.

Namnet Alice, som gavs till 806 flickor, har innehaft förstaplatsen tre år i följd men är nu på andra plats. Tredjeplatsen har Maja som gavs till 732 flickor. Namnet har varit med på topp 10 sedan 2003, och har under 2000-talet innehaft förstaplatsen tre gånger.

För sjunde året i följd innehar namnen Lucas, William och Oscar pallplatserna och rangordningen dem emellan är samma som föregående år. Respektive namn gavs till över 800 pojkar under 2014. Alla tre namnen har varit populära under en längre tid och har funnits med på topp 10 sedan 2000.

Om vi går ner lite på listan hittar vi två nya namn på topp 10, Lilly och Vincent.

– Det är två namn som funkar internationellt. Jag tror att vi är många som vill ha namn som fungerar på olika språk och som passar i olika kulturer. Inget av namnet har ju någonsin varit så jättevanligt i Sverige, men de är inte helt nya något av dom, säger Katharina Leibring som är namnforskare på institutet för språk och folkminnen.

På flickornas topp 100 kom det in fem nya namn; Celine, Lovis, Amelia, Luna och Elisa. Celine var det av namnen som hamnade högst på listan, plats 78 med 169 namngivna flickor. Namnen som fick lämna plats för de nya var Josefine, Melina, Tove och Vilda. Nya flicknamn på topp 10 var Agnes, Lilly, Linnea och Molly. De fyra namn som lämnade toppen var Ella, Wilma, Alicia och Alva.

Dante och Ali var de nya pojknamnen på topp 100 och de hamnade på plats 96 och 97. De namn som lämnade listan var Tim och Tor. Pojknamnet Axel fick lämna topp 10 till förmån för Vincent.

Topp 10 flickor
(fjolårets placering i parentes)

1. Elsa (3)
2. Alice (1)
3. Maja (2)
4. Agnes (11)
5. Lilly (12)
6. Olivia (8)
7. Julia (5)
8. Ebba (6)
9. Linnea (17)
10. Molly (15)

Topp 10 pojkar
(fjolårets placering i parentes)

1. Lucas (1)
2. William (2)
3. Oscar (3)
4. Oliver (4)
5. Liam (7)
6. Elias (10)
7. Hugo (5)
8. Vincent (13)
9. Charlie (6)
10. Alexander (8)

Källa: SCB

Vanligaste namnen i länen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".