Tomas Ramberg: Hägglund tar den lågt hängande frukten - migrationsfrågan

1:39 min

Alla partistrateger letar efter de lägst hängande frukterna. Kristdemokraterna konstaterade för ett par år sen att det lättaste sättet att få nya väljare var att stjäla dem från Moderaterna. Opinionssiffrorna visade då att de väljare som närmast kunde tänka sig att byta till Göran Hägglund i 7 fall av 10 hade röstat på Fredrik Reinfeldt 2010. 

Dagens utspel från Göran Hägglund var Kristdemokraternas andra utspel i flyktingfrågan på en månad. Att Hägglund profilerar sig på invandringsfrågan är logiskt och i linje med den strategi partiet slog fast redan 2012.

De kristdemokratiska strategerna drog slutsatsen att partiet skulle profilera sig mot konservativa moderatväljare.

Således bytte Göran Hägglund fot i EU-frågan. Ett av Sveriges mest EU-positiva partier gjorde om sig till skeptiker. Det är bara några år sen KD-ledaren ville få in Sverige i euron så snabbt som möjligt.

Nu säger samme Hägglund att det knappast är aktuellt under överskådlig tid.

Försvarsfrågan är ett annat exempel. Partiet tävlar nu med Folkpartiet och Sverigedemokraterna om att vara mest försvarsvänligt. Kristdemokraterna håller också på att byta linje i NATO-frågan och har öppnat för svenskt medlemskap.

Vinterns utspel i invandringsfrågan är en fortsättning av samma strategi. Förslagen om att göra uppehållstillstånden tillfälliga och att dra in ebo-bidraget på sju tior om dagen vädjar till väljare som tycker bättre om Moderaternas tidigare, mera konservativa, invandringspolitik.

Kristdemokraterna tror alltså att flyktingar som flyttar till eget boende får en sämre start.
Samtidigt medgav Göran Hägglund i dag att partiets förslag inte grundas på någon studie eller forskning om vilka effekter ett indraget bidrag skapar. KD-ledaren hänvisade i stället till att ekonomiska incitament brukar ha betydelse.

Samtidigt finns tidigare erfarenheter som tyder på motsatsen. Sverige har i olika perioder prövat både att placera ut flyktingar i kommunerna och att låta människor välja eget boende. När några forskare jämförde systemen pekade resultaten på att de som valde eget boende fick högre inkomster. Boverket gjorde för några år sen en analys som tydde på att de som valt själva lättare fick både jobb och egen bostad.

Efter Sverigedemokraternas framgång i senaste valet pågår ett intensivt arbete i de borgerliga partierna för att mejsla fram nya förslag på integrations och invandringsområdet. Kristdemokraternas ambition är uppenbarligen att vara snabbast ut på banan. Några av deras förslag kommer inte att vinna stöd hos Moderaterna. Och det är kanske en del av finessen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista