katrin Stjernfeldt Jammeh Boel Godner och Torbjörn Tegnhammar
katrin Stjernfeldt Jammeh Boel Godner och Torbjörn Tegnhammar. Foto: Foto Bertil Enevåg Ericson/TT/Anna Bubenko

Kommunalråd välkomnar Hägglunds utspel om ebo

Driver själva frågan om slopade ebo-lag
2:02 min

Kommunalrådet Boel Godner (S) i Södertälje välkomnar att lagstiftningen om eget boende för asylöskande nu diskuteras, men tycker att Göran Hägglunds förslag att slopa ersättningen är fel.

Södertälje kommun har länge drivit linjen att avskaffa ebo-lagen. Men att slopa ersättningen till de asylsökande vore fel, anser kommunalrådet Boel Godner (S) som tror att det kan leda till att ebo ändå fortsätter och kostnaderna flyttas över på kommunerna.

– Man kanske ändå väljer att bo i Södertälje eller någon annan kommun där det bor många anhöriga och sedan kan man inte försörja sig själv och därmed behöver försörjning på andra sätt, säger Boel Godner (S).

Den första januari fanns drygt 79 400 personer i Migrationsverkets mottagningssystem. Omkring 30 procent av dem bodde i eget boende. Flest valde att flytta till Stockholm, Göteborg eller Malmö. Södertälje kom på fjärde plats.

Liksom Södertälje har Malmö länge drivit frågan om att slopa ebo-lagen. Idag välkomnar det socialdemokratiska kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh Göran Hägglunds förslag.

– Ett problem med det system vi har idag är att vi ser att trångboddheten ökar. Vi ser att många får tuffa sociala villkor på grund av trångboddheten. Vi behöver hitta en lösning på detta. Vi behöver fler anläggningsboenden och inte minst, som Göran Hägglund idag pekar, att staten tar sitt ansvar, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Moderaterna i Malmö har tidigare haft en gemensam linje med Socialdemokraterna i den här frågan. Men det nytillträdda moderata oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar är nu tveksam.

– Det är inget fel med att människor vill komma till Malmö. Problemet med Malmö är att det tar åtta-nio år för en flykting att komma i arbete, medan det finns andra kommuner, som Solna till exempel där det tar ett år för en flykting att komma i arbete. Jag ser ju mycket större och viktigare lokala lösningar, lokal politik som ska komma tillrätta med de här problemen, än att förändra ebo-lagstiftningen, säger Torbjörn Tegnhammar (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".