Klassrum i en svensk skola, Säkerhetspolisen Säpo. Foto: TT
Informationen är knapphändig från Säpo om samarbetet med skolorna . Foto: TT

Säpo går ut i gymnasieskolor - informerar om IS

"Kommer in när det handlar om brottslig verksamhet"
2:21 min

Säkerhetspolisen i Umeå är i dagarna ute i gymnasieskolorna för att informera lärare och rektorer om radikalisering bland unga och IS. Thomas Thelberg, gymnasielärare i Umeå och förtroendevald för Lärarförbundet, var tillsammans med omkring 200 lärarkollegor på ett sådant informationsmöte.

– Ja alltså vi har ju ungdomar runt om oss. Och det är ju ungdomar som är en riskgrupp i det här sammanhanget. Eftersom vi rör oss bland ungdomar och har dem runtom oss så är vi alltså en stor del i de som kan iaktta och se förändringar och kanske kan man upptäcka de som riskerar att fara illa, säger Thomas Thelberg, lärare på Dragonskolan i Umeå.

Det var på första arbetsdagen av vårterminen som Säkerhetspolisen hade sitt informationsmöte med lärarna på den gymnasieskola i Umeå där Thomas Thelberg jobbar.

Omkring 200 ur lärarlaget fanns på plats. Man fick information om Islamiska staten, om martyrskap och om vilka tecken man ska vara uppmärksam på som lärare.

Från Säkerhetspolisens håll är man fåordig om vilket samarbete man har med skolorna i landet. Man vill inte heller berätta om det är i fler städer än i Umeå som man är ute och informerar.

Men för lärarlaget på plats var det tydligt att huvudbudskapet var att lärarna är de ögon och öron som Säkerhetspolisen behöver ute bland ungdomarna.

Thomas Thelberg tycker att det är ett viktigt arbete, både för att skydda de som kan utsättas för IS våld, men också för eleverna själva. Men däremot innebär det en ökad arbetsbörda för lärarna.

– I och med att man ska tänka på fler faktorer när det gäller våra ungdomar så blir det en ökad arbetsbörda. Man får kanske en ökad press då att måsta vara de extra ögonen ur det här perspektivet och kunna identifiera risker för ungdomar att vilja åka ner och strida, säger Thelberg.

Vilka menade Säpo att ni ska då berätta det här för om ni märker nånting?

– Det är en kombination, framförallt till rektor eller närmaste chef, det är ju en person. Men framför allt till Säpo själva.

Men på Säkerhetspolisen menar man att det inte handlar om att lärarna ska återrapportera det man har hört från eleverna. Fredrik Milder, pressinformatör på Säpo, menar att det inte handlar om att följa efter unga människor med radikala åsikter.

– Att tycka radikala saker, att ha så kallat extrema saker är inget som säkerhetspolisen följer. Och det finns absolut ingen återrapporteringsskyldighet på det sättet. Man får ha vilka åsikter som helst. Säkerhetspolisen kommer in när det handlar om brottslig verksamhet. Vad vi kan bidra med är kunskapshöjande samtal till lärare och rektorer. Och det är något som är viktigt för oss och säkert viktigt för dom också, säger Milder till Ekot.

Vilka insatser bör man göra då?

– Prata om det. Det viktigaste är att prata om det unga människor klan uppleva som problematiskt i samhället, det de vänder sig emot, lyssna på de åsikter som unga människor har, säger Fredrik Milder, informatör på Säkerhetspolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".