Portugals finansminister Maria Luis Albuquerque. Foto: Patricia De Melo Mereira/TT
Portugals finansminister Maria Luis Albuquerque. Foto: Patricia De Melo Mereira/TT

Portugal betalar räddningslån

Marknaden bedömer att krisen är över
1:10 min

De lån som Portugal fått från internationella valutafonden, IMF, kommer att betalas tillbaka snabbare än det var tänkt. 

Mitt i de rätt dystra rapporterna om tillståndet i världsekonomin just nu kommer det positiva uppgifter från ett av de länder som drabbades hårt av den ekonomiska krisen: Portugal.

Landets finansminister meddelade i dag att Portugal har möjlighet att betala tillbaka de nödlån de fått av Internationella valutafonden, IMF, snabbare än det har varit meningen. IMF-lånen är på 25 miljarder Euro, motsvarande ungefär 200 miljarder kronor. Anledningen är att marknaden bedömer att Portugal kommit igenom sin kris.

Portugal kunde i förra veckan ta upp privata långsiktiga lån genom att sälja statsobligationer till en lägre ränta än vad landet betalar till IMF. När krisen var som värst 2010, kunde Portugal inte låna alls och hotades av statsbankrutt.

Portugal blir det andra av de krisdrabbade länderna som kan betala tillbaka nödlånen snabbare eftersom landet fått tillbaka investerarnas förtroende och därmed kan låna pengar på den öppna marknaden.

Irland förklarade för några veckor sedan att de tänker betala tillbaka en del av sina lån i förtid, eftersom ekonomin återhämtat sig. Både Irland och Portugal har dock kvar en hel del nödlån som de fått av övriga eurozonen. Men på dem är räntorna lägre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".