Flyktingar från Eritrea och Nigreria stiger av från ett polskt flygplan
Flyktingar från Eritrea och Nigreria stiger av från ett polskt flygplan statsflygplan. Foto: TT/AFP/PAP/Leszek Szymanski

Polisen: Svårt upptäcka de som smugglar människor

Det finns ett stort mörkertal kring de svenska människorsmugglarna. Förra året gick endast fyra ärenden till åtal i Stockholm. Enligt gränspolisen är det svårt att identifiera de som blivit smugglade och få dem att vittna mot smugglarna. 

Ekot har rapporterat om hur desperata människor tvingas betala dyra pengar till flyktingsmugglare för att ta sig till EU. I morse beskrev ledaren för enflyktingsmugglargrupp i Turkiet hur han tjänar på verksamheten. Liknande smugglare finns i Sverige, men är svåra att komma åt. Det säger en av de poliser som arbetar med människosmuggling, kommissarie Per-Uno Johansson vid gränspolisen i Stockholm.

Det är dessutom sällan som flyktingsmugglare upptäcks i Sverige.

– Det är ganska ovanligt. Vi vet ju om att många av smugglarna agerar utomlands och arrangerar resor till Sverige från andra länder, säger Johansson. 

Men du skulle inte säga att så värst många är verksamma i Sverige?
– Det är ett stort mörkertal. Vi har redovisat fyra ärenden under 2014 som gått till åtal.

Och då talar du om Stockholmsområdet?
– Ja.

Ekot har i dag rapporterat hur de flesta som flyr Syrien betalar smugglare, som tjänar stora pengar på sin illegala verksamhet. Flyktingar i Istanbul kan få betala från 500 euro för en resa till EU-land, som kan sluta med att de skickas tilbaka. Pengarna får de aldrig se.

I höstas kartlades omfattningen av människosmuggling i den omdiskuterade och EU-gemensamma insatsen Mos Majorum. Den ledde till att 35 misstänkta fall av flyktingsmuggling upptäcktes i Sverige, bland de 74 personer som kontrollerades.

Enligt Brottsförebyggande rådets preliminära siffror anmäldes i fjol 73 fall där personer gett hjälp till illegal invandring i vinstsyfte, anmälningarna är på ungefär samma nivå de senaste åren med en topp på 104 år 2012. Där framgår inte om smugglaren verkat i eller utanför Sverige.

Polisens och även Migrationsverkets bild är att det är vanligt att personer också i Sverige tar betalt för illegal hjälp till flyende människor. Men det är svårt att komma åt smugglarna.

– Människosmuggling är svårt att bevisa.

Vad är svårt?
– Att identifiera dem som blivit smugglade, att hålla förhör med dem och styrka att de betalat pengar för resorna till Sverige. Per-Uno Johansson säger att strängare straff för smugglarna behövs.

– Jag skulle vilja se att straffsatserna skärps. Det här är stor lönsamhet för smugglarna och stora risker för dem som smugglas.

Läs mer om människosmugglingen på Fortress Europe

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".