Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Närbild på Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov med rynkad panna
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Foto: TT

Ryssland bryter kärnvapenavtal med USA

Handlar om att vapnen inte ska hamna i terroristers händer
1:54 min

Avtalet där de forna kalla kriget-jättarna hjälps åt att skydda och avveckla sina kärnvapenarsenaler har brutits. Ryssland säger nu att de vill sköta sina kärnvapen utan insyn från USA.

Ryssland har avbrutit ett par decennier långt samarbete med USA om kärnvapensäkerhet.
Ett syfte med samarbetet har varit att montera ner kärnvapen och förhindra att vapenmateriel kommer i orätta händer.

Sam Nunn, tidigare senator, var med och skapade samarbetet mellan ryssarna och USA på 90-talet. Att det upphör nu innebär kraftigt ökade risker för katastrofal terrorism, säger han till tidningen Boston Globe.

Samarbetet har bland annat gått ut på att förhindra att terrorister ska kunna komma över material för att göra egna kärnvapen. USA har bidragit med pengar och expertis för att kärnvapen i det tidigare Sovjetunionen skulle avvecklas. Man har också flyttat material och vapen till platser med skärpt övervakning av bättre utbildad och högre avlönad personal - bland annat för att minska frestelsen att sälja eller stjäla kärnvapenmaterial till terrorister.

USA-administrationen ville ha ett fortsatt samarbete och anser att avtalet har varit mycket framgångsrikt. Ryssland har annonserat tidigare, i ljuset av allt frostigare relationer med USA, att de kan och vill klara övervakning och kontroll på egen hand och framförallt utan inblandning av USA.

Experter i USA, som the Boston Globe har talat med, tvivlar på att ryssarna har tillräckligt med resurser för att upprätthålla säkerheten.

Enligt ett dokument som tidningen har tillgång till, som stadfäster att samarbetet upphör, har uppgradering av säkerheten ställts in vid sju anläggningar i Ryssland där det förvaras höganrikat uran och plutionium. Arbetet vid två anläggningar där man konverterar höganrikat uran så att det inte kan användas för kärnvapen, har också stoppats.

Även i USA pågår en diskussion om säkerheten där kärnvapenförvaren. Det behövs många miljarder dollar de närmaste åren för att åtgärda akuta brister i hanteringen, sa försvarsminister Hagel i höstas. Det fanns inget skäl till oro för säkerheten, sa han, men ansåg att USA har problem med bemanning, infrastruktur och bristande kunskaper hos personalen.

Enligt Stockholm international peace research-institute, Sipri, har USA och Ryssland cirka 15 300 stridsspetsar tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".