ta1d36b8 Pegidademonstrationer i Leipzig. Foto: Markus Schreiber/TT
1 av 2
Pegidademonstrationer i Leipzig. Foto: Markus Schreiber/TT
Demonstrationer i Leipzig. Foto: Daniel Alling
2 av 2
Demonstrationer i Leipzig. Foto: Daniel Alling

Antimuslimska demonstrationer i Leipzig

"Det var lite våldsamt här på slutet"
1:47 min

Tiotusentals personer samlades i Leipzig när den antimuslimska rörelsen Pegida, i Leipzig under namnet Legida, demonstrerade. Samtidigt kom besked att ledaren Lutz Bachmann avgår.

Åklagare har också inlett en utredning om Pegidas grundare kan ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Under kvällen kom uppgifter om att han ska avgå under kvällen.

Polisen i Leipzig har kallat in extraresurser från hela landet för att försöka hålla isär Legidademonstranter och motdemonstranter. Ca 4000 poliser är utkommenderade i staden och myndigheterna har förberett sig för att upp emot 100 000 för- och motdemonstranter kan komma att befinna sig i Leipzig centrum under kvällen.

Legida är en avlöpare till den antimuslimska gruppen Pegida som står för Patriotiska europeer mot islamiseringen av väst och som samlat 1000-tals demonstranter under de senaste veckorna i Dresden.

I måndags ställdes demonstrationerna i Dresden in på grund av terrorhot, och därför räknar polisen med att många Pegidaanhängare från Dresden kommer komma till grannstaden Leipzig ikväll. Men tusentals motdemonstranter kommer också vara på plats.

Den tyska järnvägen Deutsche Bahn bekräftar skadegörelse på järnvägslinjen mellan Dresden och Leipzig som skapar stora förseningar i tågtrafiken mellan städerna.

Under eftermiddagen har också åklagarämbetet i Dresden börjat utreda om Pegidagrundaren Lutz Bachmann kan ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Igår dök det upp rasistiska uttalanden på internet som misstänks komma från Bachmann. Dessutom har han fått kritik internt för att ha publicerat en bild på sig själv utklädd till Adolf Hitler.

– Det där måste få konsekvenser, det är inget som jag vill ha med att göra, säger en styrelsemedlem till tidningen Bild.

Under kvällen kom också uppgifter i tyska Der Spiegel att Lutz Bachmann avgår. Om han kommer sitta kvar i styrelsen är däremot inte klarlagt.

Uppgifterna har gjort att kritiken mot Pegida ökat från många håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".