Information på datorskärmar. Foto: TT

Spotify på jobbet kan vara olagligt

"Om arbetsgivaren inte sagt ja är det dataintrång"
1:34 min

Att installera program på sin jobbdator utan lov från arbetsgivaren, till exempel Spotify eller spel, kan vara dataintrång.

Det menar kammaråklagare Henrik Rasmusson, som vill att Högsta Domstolen skall pröva frågan.

– Om du fått en dator av din arbetsgivare, som i det här fallet, och arbetsgivaren sagt att du får använda datorn för att utföra arbete, men du får inte installera programvara på datorn. Om du då ändå gör det, menar jag att du begått dataintrång, säger Henrik Rasmusson.

Det är IT-nyhetssajten IDG som skriver om fallet, där en 54-årig man installerat chattprogrammet Google Talk på sin jobbdator utan arbetsgivarens tillstånd. Mannen satt i ledningen för ett företag som tillverkar lyftanordningar för containrar. Tidigare har dataintrång främst förknippats med att föra in skadliga program, som virus och trojaner.

– Paragrafen är uppställd teknikneutralt, som att föra in ett program i en dators register, och då menar jag att det saknar betydelse om det var ett skadligt program eller inte, säger Henrik Rasmusson.

Kammaråklagare Henrik Rasmussons begäran att Högsta Domstolen skall pröva frågan måste gå igenom flera instanser innan resning kan beslutas. Men eftersom Högsta Domstolens domar blir vägledande för kommande fall skulle en fällande dom innebära att alla som olovligen installerar program på sina jobbdatorer begår dataintrång, oavsett om programmen är skadliga eller inte.

– Det är upp till ägaren att bestämma hur man vill ha sin dator konfigurerad och inställd. Att föra in Spotify kanske öppnar nån brandvägg i företagets skydd. Det kanske belastar datorn med trafik som är oönskad i nätet. Det kanske också försämrar de anställdas vilja att arbeta om man istället kan spela spel eller lyssna på musik.

Om man fälls för dataintrång, vad är det för straff man riskerar då?

--  Vid den tiden då det här brottet begicks så riskerade man böter eller fängelse i upp till två år, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".