Pegidademonstration i Leipzig. När demonstrationerna sprider sig i landet har en splittring uppstått inom rörelsen. Foto: Markus Schreiber/TT.
Pegidademonstration i Leipzig. När demonstrationerna sprider sig i landet har en splittring uppstått inom rörelsen. Foto: Markus Schreiber/TT.

Problem för Pegidarörelsen

Mer radikala i Leipzig
2:07 min

Det är flera motgångar nu för den tyska Pegidarörelsen, som demonstrerar mot vad de påstår är islamiseringen av väst. Dels tvingades ordföranden avgå igår och dels är olika grupper oense om vad rörelsen egentligen ska stå för. Igår var det stora demonstrationer och motdemonstrationer i den tyska staden Leipzig.

– Det är naturligtvis inte bra för rörelsen, sa en av demonstranterna i centrala Leipzig igår kväll när han fick reda på att Pegidagrundaren Lutz Bachmann avgått som ordförande efter att ha erkänt att han skrivit rasistiska yttranden på internet.

Bachmann kallade bland annat flyktingar för "boskap" och "kräk". Åklagare utreder nu om han kan ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

Pegidagrundaren fick också offentlig intern kritik efter att det framkommit att han poserat som Adolf Hitler på ett foto. Bachmann själv menade att fotot var menat som ett skämt.

Den tyske vicekanslern, socialdemokraten Sigmar Gabriel, var hård i sin kritik. Han sa att "den som i tysk politik poserar som Hitler är antingen en total idiot eller en nazist".

Pegidas presstalesperson betonade dock att Pegida kommer fortsätta verksamheten och demonstrera i Dresden igen på måndag. Samtidigt valde Dresdengruppen distansera sig från sin systerorganisation i grannstaden Leipzig som går under förkortningen Legida och som samlade upp mot 15 000 deltagare på sin demonstration igår.

Detta efter oenighet om vad rörelsen egentligen ska stå för. Leipzigavdelningen har av den lokala säkerhetspolisen definierats som betydligt mer högerradikal.

Det var stundtals hätsk stämning i Leipzig igår när Legidademonstranterna marscherade. Över 20 000 motdemonstranter hade samlats på olika ställen längs demonstrationsvägen. Både vänsterextrema grupper liksom Legidademonstranter begick våldsamheter under kvällen, enligt den lokala polisen. Bland annat attackerades två journalister.

Men cirka 4 000 poliser, den största polisinsatsen i staden sen återföreningen för 25 år sen, lyckades förhindra svåra kravaller.

Men Pegidarörelsen fortsätter alltså att dra tusentals demonstranter till sig i framförallt Dresden och Leipzig, och vållar fortsatt debatt i Tyskland.

Igår i Dresden inledde till exempel Sachsens regeringschef, kristdemokraten Stanislav Tillich, ett dialogforum för medborgarna, dit flera Pegidadeltagare hade sökt sig för att försöka förklara varför de är så missnöjda med dagens politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".