Raul Castro, Obama, Cuba
Foto: TT

Första samtalen mellan USA och Kuba

Temat var migrationen mellan Kuba och USA
2:23 min

I Kubas huvudstad Havanna hölls i går de första samtalen mellan USA och Kuba, sedan presidenterna Obama och Castro i december skapade historia genom att deklarera att de båda länderna vill tina upp sitt förhållande och upprätta diplomatiska relationer.

Bara timmarna innan den högsta amerikanska regeringsföreträdaren som besökt Kuba på över 30 år landade på ön, la ett ryskt militärt underrättelsefartyg till i Havanas hamn.

Kanske en slump, men definitivt en påminnelse om utgångsläget mellan de två länder som i över femtio år levt med det kalla krigets skugga emellan sig.

Den första dagen av samtal mellan höga företrädare för ländernas respektive regeringar beskrivs som konstruktiva, men också som uppriktiga, med andra ord öppet kritiska.

Temat var migrationen mellan Kuba och USA, som ju nästan är helt ensidig, och där Kuba kräver ett slut på det som är en närmast vidöppen amerikansk famn för varje kuban som lämnar sitt land.

I dag får i princip alla båtflyktingar som lyckas ta sig de 15 milen till amerikansk mark uppehållstillstånd, och läkare och sjuksköterskor som gästarbetar i tredje land uppmanas aktivt att hoppa av till USA istället för att åka hem.

Kuba kallade än en gång denna praxis för "förkastlig", och anklagade USA för att bidra till en omfattande "brain drain", alltså ren kompetensstöld från den kommuniststyrda ön.   

USA kräver i sin tur att Kuba dels ska återta de dokumenterat kriminella kubaner som USA vill deportera, dels att Kuba utlämnar de amerikanska medborgare som flytt till Kuba efter att ha begått grova brott i USA.

Det här är en diskussion som pågått länge mellan lägre företrädare för de två länderna, men det är första gången den hålls på så hög nivå, och med ett helt nytt mål om normalisering i sikte.

Och även om ingen förstås gav vika för den andres krav denna första samtalsdag, sa båda ländernas delegationer att samtalen den här gången hålls i en helt ny och hoppfull atmosfär.

Oändligt mycket återstår förstås och ingen tror att den här historiska processen kommer att gå snabbt. Kuba står till exempel formellt fortfarande kvar på USA:s lista över stater som stödjer terrorism.

I dag fortsätter länderna mera konkret på upptiningsspåret och ska för första gången prata om hur vägen mot normaliserade diplomatiska relationer, med ambassader i varandras respektive länder, ska se ut.

Både Kuba och USA har sedan länge så kallade "intressekontor" i varandras huvudstäder, och i Havana ligger det amerikanska kontoret bara några stenkast från den hamn där det ryska militärfartyget just nu ligger för ankar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".