Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Brister i olycksstatistik oroar Transportstyrelsen

Kommer man inte till akutsjukhus blir inte händelsen registrerad"
1:28 min

Brister i polisens rapportering om trafikolyckor gör att den officiella statistiken underkänns av Transportstyrelsen. Bristerna uppges bero på problem med polisens it-system.

 – Ja, bristen är att under en tid av minst ett år har polisen inte i samma utsträckning som tidigare rapporterat in de olyckshändelser som sker i vägtrafiken till det här systemet, säger Birgitta Hermansson, som är chef för Väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen.

Statistiken för trafikolyckor bygger på polisrapporter om olyckshändelser och på att sjukhusen rapporterar vilka trafikskador de får in för vård.

Enligt Transportstyrelsens siffror som Dagens Nyheter redovisar, minskade olyckstalet med 21 procent förra året jämfört med genomsnittet för åren 2011-2013. Det framgår inte hur olyckorna fördelade sig över åren.

Men enligt Transportstyrelsen är bortfallet i polisens olycksrapporter så stort att statistiken blir missvisande.

– Nej, blir det ingen skada som kommer till akutsjukhus då blir inte den händelsen överhuvudtaget registrerad, vare sig från polisens sida, eller utfallet i form av skada från sjukhusen, säger Birgitta Hermansson, som tror att detta kan spela stor roll när det gäller förebyggande arbete mot trafikolyckor.

– Det innebär att den långa traditionen att kunna följa trafiksäkerhetsutvecklingen vad gäller olyckshändelser inte fungerar på samma sätt.

– Vi måste vara medvetna om att vi har en underrapportering under den här perioden och tolka utfallet av statistiken från den medvetenheten, säger Birgitta Hermansson, på Transportstyrelsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".