Sverker Martin-Löf. Foto: Industrivärden.
Foto: Industrivärden.

Sverker Martin-Löf lämnar Industrivärden efter granskningen

Investmentbolaget Industrivärden bekräftar nu att Sverker Martin-Löf lämnar alla sina poster i några av Sveriges största bolag. Industrivärden lovar också att göra flera rokader i sin maktsfär.

Industrivärden, där Martin-Löf sitter som ordförande, är ett av Nordens ledande investmentbolag. Men han är även ordförande i SCA och SSAB, och sitter i styrelserna för flera andra storbolag.

Martin-Löfs privata nyttjande av skogsbolaget SCA:s affärsflyg, bland annat i samband med jaktresor med familjemedlemmar. Sverker Martin-Löf uppges enligt tidningen ha argumenterat emot en oberoende granskare av företagets affärsflyg, trots att det var krav på en sådan från minoritetsägare som Fjärde AP-fonden, AMF och Aktiespararna.

Nu avgår Martin-Löf vilket utlöser en lång rad ommöbleringar i Industrivärdens maktsfär. Det blir Industrivärdens nuvarande vd Anders Nyrén som föreslås överta ordförandeposten i investmentbolaget. 

– Genom Martin-Löfs beslut kommer en rad personrockader inom sfären att tidigareläggas säger Anders Nyrén.

Sverker Martin-Löf är idag en av de absolut tyngsta personerna i det svenska näringslivet med ordförandeskapet i Industrivärden, SCA, SSAB och uppdrag i flera andra styrelser. Som ny ordförande i SCA efter Sverker Martin Löf föreslås Handelsbankens vd Pär Boman som även föreslås ta över ordförandeskapet i Handelsbanken efter Anders Nyrén. Och vad gäller den oberoende granskningen av affärsflyget inom SCA välkomnar Anders Nyren den eftersom företaget enligt honom följt gällande policybeslut:

Den senaste tidens debatt har påverkat principerna inom Industrivärden-sfären, enligt pressmeddelandet:

"Huvudägarna har tagit intryck av den senaste tidens debatt bland annat om frågan kring personunioner inom gruppen. Avsikten är därför att följande principer skall gälla i framtiden: ledande befattningshavare i innehavsbolagen ska inte sitta i Industrivärdens styrelse. Vidare skall dessa endast i begränsad omfattning kunna sitta i något annat bolags styrelse inom gruppen", skriver Industrivärden.

Förändringar efter Martin-Löfs avgång

Till ny ordförande i Industrivärden föreslås nuvarande vd Anders Nyrén. Fredrik Lundberg blir vice ordförande och rekryteringen till vd-posten pågår.

Anders Nyrén lämnar sitt ordförandeuppdrag i Handelsbanken. Till ny ordförande i Handelsbanken föreslås Pär Boman. Fredrik Lundberg kvarstår som vice ordförande och Anders Nyrén kvarstår i styrelsen. Besked om efterträdare till Pär Boman som VD för banken kommer att lämnas av bankens styrelse före årsstämman.

Pär Boman föreslås som ny ordförande i SCA och ny ledamot i Skanska.

Bengt Kjell föreslås som ny ordförande i SSAB

Anders Nyrén föreslås som ledamot i Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".