Thailands tidigare premiärminister Yingluck Shinawatra. Foto: Sakchai Lalit/AP.
Yingluck Shinawatra. Foto: Sakchai Lalit/AP.

I morgon avgörs maktkampen i Thailand

I morgon avgörs maktkampen i Thailand
1:33 min

I Thailand avgörs i morgon en hård maktkamp mellan militären och maktfamiljen Shinawatra, som under lång tid styrt landet. Parlamentet ska rösta om den tidigare premiärministern Yingluck Shinawatra, som förra våren avsattes i en militärkupp, ska åtalas och därmed avstängas från politiken för fem år framöver.

Thailands parlament är sedan i våras tillsatt av militären, som styr landet med undantagslagar. Det är alltså ingen folkvald skara som i morgon ska avgöra om den tidigare premiärministern Yingluck Shinawatra ska ställas inför rätta.

Misstankarna mot henne rör maktmissbruk och hennes roll i det ekonomiska bidragssystemet till de fattiga risbönderna. Risprogrammet blev en gigantisk förlustaffär för statskassan på tiotals miljarder kronor. 

Åtalas Yingluck Shinawatra i morgon stängs hon ute från politiken i fem år och hon och brodern Thaksin Shinawatra får svårare att påverka politiken här. Han var  premiärminister före henne och gick i landsflykt i samband med korruptionsanklagelser.

Oavsett om det blir et tåtal eller inte, så kommer Thailand ändå att förbli starkt polariserat. Det hela handlar om en strid mellan den traditionella makteliten, det vill säga anhängarna till kungen, över- och medelklassen här i Bangkok samt militären och en annan elit med syskonen Shinawatra i spetsen, som har många anhängare norrut i Thailand.

Spänningen är stor inför parlamentets beslut i morgon. Men eftersom militären styr med undantagslagar och förbjuder folksamlingar väntas inga stora demonstrationer likt dem vi sett tidigare mellan de rojalistiska gulskjortorna och rödskjortorna som slöt upp bakom den förre premiärministern Thaksin Shinawatra.

Men hur stort missnöjetär återstår att se.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".