Amerikanska militär jetplan under en av Natos flygvapenövningar på Siauliai flygbas cirka 230 km öster om huvudstaden Vilnius, Litauen. Foto: Mindaugas Kulbis / AP Photo / TT.
Natoövningar i Litauen. Arkivfoto: TT.

Moderaterna fortsätter trycka på om Nato

Moderaterna fortsätter att sätta press på den rödgröna regeringen i frågan om Sveriges relationer med Nato. Partiet begärt en extrainsatt utrikespolitisk debatt som hålls i riksdagen i dag.

12.00: Ekot sänder riksdagens debatt direkt på webben.

Det är framförallt frågan om att utreda konsekvenserna av ett Nato-medlemskap som Moderaterna vill få upp på dagordningen.

Moderaterna tillsatte under sin tid i regering en utredning för att undersöka hur Sveriges internationella försvarssamarbeten ser ut.

Sverige har idag ett nära samarbete med Nato och deltar i internationella övningar. Utredningen som presenterades i höstas kom fram till att konsekvenserna av ett eventuellt Nato-medlemskap borde utredas.

Den rödgröna regeringen har dock varit tydliga med att en sådan utredning inte kommer att bli aktuell och har vid ett flertal tillfällen betonat vikten av Sveriges alliansfrihet.

Alliansen har tidigare varit splittrad i Nato-frågan men enades i början av januari om en sak, att konsekvenserna av ett medlemskap borde utredas.

Folkpartiet har tidigare drivit frågan om att Sverige ska gå med i Nato medan Centerpartiet hållit med regeringen om att Sverige ska vara alliansfritt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".