Arkivbild: Etiopiska journalister protesterar för pressfrihet. Foto: Sayyid Azim/AP.
Arkivbild: Etiopiska journalister protesterar för pressfrihet. Foto: Sayyid Azim/AP.

Hårdare tag mot journalister i Etiopien

Hårdare tag mot journalister i Etiopien
1:16 min

Den etiopiska regeringen agerar allt hårdare mot oberoende journalister, med hot och fängslanden. Det slår människorättsorganisationen Human rights watch fast i en ny rapport.

– Etiopiens regering har systematiskt angripit landets oberoende röster och behandlar media som ett hot, säger Leslie Lefkow som är Afrikaansvarig inom människorättsorganisationen Human rights watch.

Medan statligt kontollerad media dominerar medielandskapet hotas oberoende journalister, skriver organisationen i rapporten "Journalistik är inte ett brott".

Tillgång till internet och sociala medier är mycket begränsad och exempelvis IP-telefonitjänsten Skype är förbjuden.

Efter det senaste valet 2010 har 60 journalister flytt landet, medan 19 har fängslats, ofta anklagade för brott mot en kontroversiell antiterroristlag.

Den mest kända är bloggaren Eskinder Nega som dömts till 18 års fängelse, anklagad för att ha haft förbindelser med en exilgrupp som vill störta regeringen.

Rapporten konstaterar också att repressionen inte bara drabbar etiopiska journalister och nämner fallet med de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som dömdes till elva års fängelse, men som benådades efter 15 månader.

Det sittande partiet, Etiopiska folkets revolutionära demokratiska front, fick drygt 99 procent av rösterna i det senaste valet och väntas vinna utan problem i valet i maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".