En skylt med EU-symbolen vid en lekplats vid en mur med taggtråd. Foto: Johanna Sjövall/Sveriges Radio.
Lekplatsen, alldeles intill den taggtrådsbeklädda muren, har byggts med EU-medel. Foto: Johanna Sjövall/Sveriges Radio.
Fortress Europe

Polen får kritik för inlåsta barn

Försvaret: Strider inte mot deras rättigheter
1:50 min

Nu får Polen kritik för att så många som en fjärdedel av de som sitter i landets förvar är barn – och att de enligt lag kan sitta i upp till två år. Såväl Röda Korset som Amnesty och Rädda Barnen är kritiska.

– Det är väldigt allvarligt att man överhuvudtaget frihetsberövar barn och det bör egentligen inte ske alls. Det känns inte som att det är förenligt med grundläggande tankar i EU:s lagstiftning, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty.

Röda Korset poängterar att det finns studier som visar att redan väldigt korta förvarstider påverkar barn kraftigt.

– Även en kort förvarsperiod som ett till två dygn kan påverka barn psykosocialt och bli ett trauma för barnet, säger Alexandra Segenstedt, jurist på Röda Korset.

Polska myndigheter har ingen statistik på hur länge barn de facto sitter i förvar. Men Ekot har intervjuat barn som suttit i förvar i flera månader och fått berättat om barn som suttit i ett halvår.

EU:s direktiv säger att barn bara får frihetsberövas som en sista utväg och under så kort tid som möjligt.

Ekot har sökt EU-kommissionens talesperson för migrationsfrågor men hon vill inte kommentera Polens lagstiftning.

Tomasz Cytrynowicz som är byrådirektör på det polska Migrationsverket menar att Polen varken bryter mot EU:s direktiv eller mot Barns Rättigheter.

– Barn reagerar på att vara frihetsberövade, men jag skulle inte säga att det är emot deras rättigheter eller våra skyldigheter gentemot dem, säger Tomasz Cytrynowicz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".