ECB stödköper statspapper

"Meningen är att de ekonomiska hjulen ska komma igång"
1:27 min

Europeiska centralbanken inleder ett program för stödköp av statspapper på 60 miljarder euro per månad, säger ECB-chefen. Stödköpen motsvarar 567 miljarder kronor.

Stödköpen kommer att pågå fram till september 2016 och syftet är få ned ränteläget och få fart på kreditgivningen i eurozonen.

– Det spekulerades först om 50 miljarder euro, nu blev det 60 miljarder euro per månad. På det här sättet startar ECB sina tryckpressar, man köper statspapper och det kommer ut pengar på marknaden. Meningen är att de ekonomiska hjulen ska komma igång, säger Sveriges Radios Tysklandskorrespondent Daniel Alling.

– Inflationen har varit farligt låg den senaste tiden i eurozonen.

Den höjda inflationen förväntas ha positiva effekter på tillväxt och investeringar och på så vis dämpa den höga arbetslösheten på 11,5 procent i eurozonen.

– Om det här sättet att stimulera fungerar i eurozonen är det bra för svensk ekonomi. Det är ju vårt viktigaste handelsområde, säger Daniel Alling.

ECB-chefen Mario Draghi presenterade de ekonomiska stimulanserna vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen. Stimulanspaktetet följer de återgärder som USA, Storbritannien och Japan vidtog vid senaste finanskrisen 2008.

Europeiska centralbanken meddelade tidigare i dag att man behåller styrräntan på den rekordlåga nivån 0,05 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".