En skylt med EU-symbolen vid en lekplats vid en mur med taggtråd. Foto: Johanna Sjövall/Sveriges Radio.
Lekplatsen har byggts alldeles intill taggtråden på anläggningen Ekot besökt. Foto: Johanna Sjövall/Sveriges Radio.

Migrationsverket: Inget problem att skicka barn till Polen

"Inte sådana systematiska brister"
1:50 min

Trots att asylsökande barn som överförs från Sverige till Polen riskerar att placeras i låsta förvar, säger nu Migrationsverket att det i dagsläget inte finns några problem med att fortsätta med överföringar till Polen.

Fortress Europe: Följ Syriska flyktingars resor mot Europa 

När vår reporter besökte ett av Polens sex låsta förvar berättade föreståndaren på förvaret att de barnfamiljer som kommer från Sverige mycket väl kan hamna i hennes förvar.

– När de kommer tillbaka till Polen kan domstolen besluta att de ska hamna i vårt förvar, säger Malgorzata Suchodolska, som är chef för ett Polens sex låsta förvar för migranter.

Enligt polsk lag kan migranter, både vuxna och barn, frihetsberövas i sammanlagt två år. Polen har kritiserats för att barn frihetsberövas av bland annat FN:s tortyrkommitté.

Amina från Syrien satt inspärrad i ett polskt förvar med sina tre barn under två månader och mellandottern Leila mådde mycket dåligt av det.

– Hon började äta toalettpapper och målarfärg och kissade på sig på nätterna, berättar Amina.

Men trots att de barn som i enlighet med Dublinförordningen överförs från Sverige till Polen riskerar en liknande behandling, kommer Sverige fortsätta att genomföra överföringar till Polen, säger Carl Bexelius som är biträdande rättschef på Migrationsverket.

Sedan 2010 har 202 barn överförts från Sverige till Polen, men ingen vet om de har placerats i förvar.

Enligt en dom i Europadomstolen för mänskliga rättigheter som rör överföringar till Italien ska det land som genomför en överföring först försäkra sig om den som överförs inte kommer att utsättas för förnedrande eller omänsklig behandling i mottagarlandet.

Men så allvarlig är inte situationen i Polen, enligt Carl Bexelius.

– Den information som jag hittills tagit del av visar inte på sådana systematiska brister, som skulle innebära att man måste inhämta enskilda garantier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".