Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få fälls för olaglig export av avfall

Åklagare:Det är väldigt olyckligt
2:11 min
Trafikpolisen i Uppsala kontrollerar lastbilar dagligen. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.
Trafikpolisen i Uppsala kontrollerar lastbilar dagligen. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.

Förra året fälldes och åtalade mycket få personer för brott som handlar om export av avfall från Sverige till fattigare delar av världen. Det trots att antalet stoppade olagliga transporter med skrot på väg utomlands har ökat kraftigt de senaste åren.

De som begår de här miljöbrotten slipper straff i stor utsträckning, och därför behöver lagen skärpas.

– Vi har från Åklagarmyndighetens sida föreslagit att det ska ske en lagändring, att man ska se över de svenska straffbestämmelserna, för det är det vi tror behövs för att kunna lagföra dem, säger Kristina Persson, kammaråklagare och specialist på olaglig avfallsexport.

Fler och fler olagliga transporter med avfall på väg till utvecklingsländer har stoppats i Sverige de senaste åren, det berättade Ekot om igår. Det kan handla om allt från gamla kylskåp och bilvrak till plastavfall och datorer.

Men trots att beslagen ökar är det få som straffas.

För att det ska räknas som förberedelse till export måste transporten upptäckas mycket nära Sveriges gräns, och i takt med att tull och polis blivit bättre på att hitta brottslingarna i ett tidigare skede, så har det blivit svårare att få någon fälld. 

– Det är väldigt olyckligt. Sverige är ålagt av EU att ha straffsanktioner som träffar de här överträdelserna, och i dagsläget har vi inte det. Vi skiljer oss från andra länder, som Holland och England, de har andra typer av straffbestämmelser som träffar alla förberedande handlingar inför en export. Det har tyvärr inte vi idag och det är olyckligt, säger Kristina Persson.

2010 kom en ny svensk lag som gjorde det möjligt att fälla för förberedelse till export. Till en början ökade antalet domar, men sedan har kurvan vänt ned igen. Förra året väcktes mycket få åtal och många förundersökningar lades ned.

Inom EU satsas det stort på att bekämpa den olagliga trafiken med avfall.

– Oavsett om man lagför dem eller inte så kontrollerar tullen och andra tillsynsmyndigheter ändå, så man kan ändå stoppa transporter om de skulle vara förbjudna. Men det som saknas är att någon straffas för det, och det är det EU kräver, att vi har sanktioner mot detta, säger kammaråklagare Kristina Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".