Staffan Sonning kommenterar ECB:s stödköp

2:23 min

Europeiska centralbanken ska stödköpa statsobligationer för 567 miljarder kronor i månaden. Stimulanspaketet kan vara bra för Sverige, samtidigt är Japan ett bevis på att sedelpressar inte alltid fungerar som tänkt, säger Sveriges radios ekonomikorrespondent Staffan Sonning.

– ECB går nu till sist samma väg som den brittiska och amerikanska centralbanken gjorde för flera år sedan. Det vill säga att ta till sedelpressarna, säger Staffan Sonning.

Hur har marknande reagerat?

– Väldigt uppåt får man väl säga. Det var en aning mer, högre stimulans än man räknat med. Tittar man på de italienska och spanska statsobligationerna så har kostnaden att låna pengar för de länderna sjunkit till den lägsta nivån någonsin. De sydliga krisländerna har mest att vinna på det här.

Kan man vara säker på att stödköpen ger den önskade effekten?

– Nej det kan man inte alls. Det finns en akademisk debatt om de här stödköpen verkligen fungerar. Det kan misslyckas, det är Japan ett exempel på. Där har sedelpressarna gått så det glöder i snart tjugofem år och det har inte hjälpt.

Kan det här också påverka Sverige?

– Det kan det absolut. Eftersom EU är en sådan stor exportmarknad för Sverige så har Sverige allt att vinna på om det här lyckas och det börjar gå bättre i Europa så att europeerna har råd att köpa mer svenska varor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista