Carl Bildt framför regeringsplanet med "Swedish airforce" på sidan.
Carl Bildt vid regeringsflygplanet . Arkivfo: TT

"Ett osedvanligt ömmande fall"

"Det var något vi höll väldigt hemligt"
4:20 min

Nu kommenterar före detta utrikesminister Carl Bildt för Ekot fallet där han 2009 smugglade ut den dödsdömde studenten Sayed Pervez Kambaksh ur Afghanistan. 

– Det var ju längesedan, och det var något vi höll hemligt i många år därefter för det var rätt känsligt. Men det var ju framförallt Kai Eide som då var FN-chef som gjorde det möjligt att smuggla ut, med hjälp också av företrädare för den afghanska sidan. Och vi löste då ett av de mest uppmärksammade fallen när det gäller mänskliga rättigheter i Afghanistan.  

Varför kändes det viktigt att bistå?

– Det var ett osedvanligt ömmande fall. Han var orättvist dömd med alla rimliga mått mätt.  Det var föremål för stor internationell uppmärksamhet. Men andra krafter i det afghanska samhället var mycket bestämda att han skulle först avrättas och sen lindrades detta till 20 års fängelse, och de ville inte alls vika sig för de internationella kraven. Då blev till slut detta den väg som kom att öppnas upp och där vi tillsammans kunde göra en insats för att få ut honom. Inte alls utan risker, men det lyckades. 

Hur kändes det den där dagen när han dök upp vid planet?

-- Det var väldigt nervöst om detta skulle lyckas, för hade någon fått nys om detta under dagen - det handlade ju om att få ut honom utan att passera någon gränskontroll – så  hade det inte gått. 

– Jag var där på en av mina rätt många resor i Kabul och vi var ganska säkra på att de inte skulle ha nån gränskontrol, men vi visste ju inte. Och han skulle passera genom åtskilliga checkpoints och det fanns åtskillig personal där. Skulle detta lyckas, att ta honom dold till en FN-bil, få upp honom på planet och få starttillstånd. Det gjorde det, men det visste vi ju inte då.

Hör mer av vad Carl Bildt sade i intervjun i ljudklippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".