Sven-Åke Lindgren, professor i sociologi.
Sven-Åke Lindgren, professor i sociologi. Foto: Adam Samara/P4 SR Göteborg

Färre brott men mer oro i Göteborg

"Framförallt stöld, rån och misshandel"
2:38 min

Trots att antalet anmälda brott i Göteborg har minskat de senaste tio åren så ökar oron. Detta enligt en rapport som presenterades idag av Polisen, Göteborgs stad och Göteborgs Universitet.

Sven-Åke Lindgren professor i Socialt arbete:

– Ja vi har en minskning när det gäller antalet brott, men kanske inte så kraftig som på andra håll i världen. Det gäller framförallt stöldbrott, rån och misshandel mot män i offentlig miljö. Däremot ökar antalet sexbrott, bedrägerier och bidragsfusk.

Det dödliga våldet ligger stabilt på samma nivå. Ungdomar begår färre brott för att de är ute mindre och sitter mer med internet och att deras värderingar förändrats mot ett nytt skötsamhetsideal tror professor Sven-Åke Lindgren som också ser att Göteborg, trots skottlossningar och annat, blivit en bättre stad att leva i:

– Det skulle jag vilja hävda. Om vi kopplar brottslighet till livskvalitet och till ett folkhälsoinriktat perspektiv som gäller livskvalitet. Också sett ur ett rättighetsperspektiv att det ska vara en rättighet att inte bli utsatt för brott, så har vi en positiv utveckling i staden. Samtidigt kan vi, vilket är lite paradoxalt, se att oron och otryggheten för brott inte minskar utan tvärtom har ökat över samma tid.

Mia-Maria Bergström är en av de som blivit oroligare med åren:

– Att nån ska kuta fram och tycker att de ska ha det jag äger kanske. Bonka ner mig.

Antalet anmälda brott har minskat de senaste tio åren?

– Men kanske inte medvetenheten om vad som händer, tror jag. Inte för mig i alla fall.

Professor Sven-Åke Lindgren jämför den här tioårsperioden med Stockholm och Malmö.

¨– Om man ska sammanfatta det lite kan man säga att ordningsföljden är Stockholm, Malmö och Göteborg. Det som sticker ut är att Malmö har en relativt hög nivå. Att Göteborg kommer efter Stockholm, den största staden är inte så anmärkningsvärt. Det är snarare kanske Malmö som sticker ut. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".