Stora torget, Borås
Besökarna i Borås centrum kommer inom kort att få sina mobiler spårade och därmed sina rörelser kartlagda. Anonymt, försäkrar företaget bakom tekniken. Foto: Joel Wendle

Besökare kartläggs via mobiltelefoner

"En ganska heltäckande övervakning som blir ganska otäck"
1:52 min

Borås vill kartlägga besökare i city genom att registrera signaler från mobiltelefoner. Samtidigt ska Datainspektionen nu granska systemet, som redan finns på prov i Västerås. 

Borås ligger i startgroparna att som andra stad i Sverige sätta upp ett 50-tal sensorer som fångar upp signaler från mobiltelefoner. Syftet är att kartlägga hur besökarna rör sig i stadens centrum och i köpcentret Knalleland.

Sådan statistik är värdefull information för exempelvis fastighetsägare, butiksinnehavare och även kommunen. Men bland boråsare som Ekot talat med finns en oro över att få sina mobiler spårade av det här systemet. 

– Det känns väl sådär. Man vet ju inte vad de kan kolla mer, säger till exempel Ebba. 

Systemet finns alltså redan uppsatt i Västerås som redan har testat det under en period. Också där har det väckt viss oro och nu har datainspektionen beslutat att göra en tillsyn.

– Självklart ska människors oro för hur deras personuppgifter hanteras tas på allvar. Och det är därför vi också måste titta på det här och se om det finns någon grund för denna oro, säger Martin Brinnen, jurist på datainspektionen.

Enligt bolaget bakom systemet, det svenska företaget Bumbee labs, så är det mellan tio till 15 städer runt om i Sverige som visat intresse för deras system. Enligt företagets vd Staffan Liljestrand kommer ytterligare några städer efter Borås att få systemet installerat redan under våren.

En som är kritisk till systemet är Patrik Wallström på Föreningen för digitala fri- och rättigheter. Han menar att det finns risker med en sådan här storskalig registrering av signaler från mobiltelefoner.

– I och med att det byggs fler övervakningssystem hela tiden så blir det ju lättare och lättare att följa individer när de rör sig i samhället. Det är ju lätt att göra det på internet, men när det flyttar ut till den fysiska verkligheten så tycker jag att det börjar bli en ganska heltäckande övervakning som blir ganska otäck. 

Men Staffan Liljestrand på Bumbee labs tillbakavisar kritiken. Det går inte med deras teknik att följa individer utan det handlar enbart om avidentifierad och anonym data som hanteras i systemet, säger han.

– Inte ens om polisen skulle vilja gå in i våra register skull de kunna para ihop några uppgifter med en fysisk person. Så kritiken är onyanserad tycker vi och vi välkomnar en oberoende granskning av datainspektionen.

Den signal som Bumbee labs system fångar upp är mobiltelefonernas unika mac-adress, som är synlig om wifi-funktionen på mobiltelefonen är påslagen. 

Datainspektionen inleder sin tillsyn i Västerås på måndag. I Borås börjar systemet installeras inom ett par veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".