Abed Rabbo Mansour Hadi, president i Jemen. Foto: TT
Abed Rabbo Mansour Hadi, president i Jemen. Foto: TT

Jemens president och regering avgår

"Jemen beskrivs nu som ett sjunkande skepp"
1:41 min

Jemens president och regering meddelande under torsdagkvällen att de avgår. Parlamentet har dock inte godkänt detta utan kallat till ett krismöte i morgon.

När president Abed Rabbo Mansour Hadi aviserade sin avgång på torsdagkvällen gjorde han det med motiveringen att han misslyckats i sitt uppdrag att leda Jemen mot en lugnare utveckling.

Avgångsbeskedet kommer efter flera dagars sammandrabbningar med Houthirebellerna. Presidenten har befunnit sig under en effektiv husarrest de senaste dagarna: Hans palats stormades av rebeller och hans hem har varit omringat.

Samtidigt nådde man - trodde man - en politisk överenskommelse om maktdelning mellan regeringssidan och rebellerna, men den har av allt att döma gått in i en fullständig återvändsgränd. Presidenten ville då inte sitta kvar som maktlös.

Orsaken till att parlamentet inte godkänner presidentens avgång är sannolikt att det skulle innebära ett sönderfall av landet.Bland annat finns en oro för en sammandrabbning mellan houthirebellerna och Al Quaida till exempel. Jemen beskrivs nu som ett sjunkande skepp där presidenten avgår efter påtryckningar och politisk kris.

Dessutom kommer nu uppgifter om att södra Jemen har deklarerat sin självständighet. Fyra provinser säger att de inte kommer att följa några order från huvudstaden efter presidentens avgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".