Foto Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Populärt att investera i miljövänligare bolag

"Ett sätt att öka avkastningen"
2:12 min

Riskerna med klimatförändringar får allt fler kapitalförvaltare att undvika investeringar i bolag som släpper ut mycket koldioxid.

– Det är omöjligt att använda alla fossila bränslen i världen och fortfarande ligga kvar på rimliga temperaturer och det här inser även investerarna. I stället börjar de nu se möjligheterna med miljövänliga investeringar, säger Rachel Kyte som är chef för klimatfrågor vid Världsbanken.

För några år sedan kritiserades Världsbanken för att öka sin utlåning till kolkraft, trots egna mål om hållbar utveckling. 

Rachel Kyte säger att Världsbanken vänt trenden och av de senaste fem åren går 95 procent av Världsbankens offentliga investeringar till förnybar energi.

Många kapitalförvaltare och investerare anser att det är riskabelt att satsa på företag som släpper ut mycket växthusgaser.

Till exempel oljedynastin Rockefellers fond har slutat att investera i fossila bolag.

Det finns flera listor och rankningar som redovisar företagens utsläpp och deras arbete för att minska dem.

Ett sådant organ är CDP, Carbon Disclosure Project, som tar in rapporter om utsläpp från flera tusen bolag i över 80 länder.

Men det har hittills gett väldigt  blygsamt resultat. Trots att 43 procent av bolagen enligt CDP har satt utsläppsmål, har utsläppen bara minskat med en procent.

Flera svenska kapitalförvaltare styr på olika sätt bort från bolag som släpper ut mycket koldioxid.

Nordea som uteslutit alla bolag som utvinner brunkol ur sina  hållbarhetsfonder, ska nu göra det i samtliga fonder.

Fjärde Ap-fonden siktar nu på att tio procent av aktieportföljen ska vara i bolag med strategi att sänka sina utsläpp. 

Fjärde Ap-fondens chef Mats Andersson som talade vid FN:s klimatmöte i Lima i december om fondens klimatambitioner.

– Det vi har gjort så här långt är att vi fått ner koldioxidavtrycket med nånstans mellan 50 och 70 procent. Det tycker jag är en rimlig ambitionsnivå till att börja med.

Och hur ser lönsamheten ut?

– Det finns inget motsatsförhållande mellan bra hållbarhet och god lönsamhet. Det är snarare tvärtom. Jag tror att inget bolag kan på sikt vara framgångsrikt och få en bra avkastning om man inte satt hållbarhetsfrågorna högt på agendan. Så för oss är det här ett sätt att öka avkastningen, inte tvärtom, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".