Delad bild: Utmanaren Alexis Tsipras och sittande premiärminister Antonis Samaras. Foto: AP.
Utmanaren Alexis Tsipras och sittande premiärminister Antonis Samaras. Foto: AP.

Slutspurt i grekiska valet

Tsipras parti leder i opinionsmätningarna
2:36 min

Valrörelsen i Grekland är nu inne på slutspurten och igår höll det vänsterradikala partiet Syrizas ledare Alexis Tsipras valmöte i centrala Aten. Inför tiotusentals anhängare lovade han att om han vinner så ska han  göra upp med de senaste årens hårda åtstramningspolitik.

Centrala Aten gungade i kampsång igår kväll och när vänsterkoalitionen Syrizas ledare Alexis Tsipras klev upp på scenen på Omoniatorget inför tiotusentals flaggviftande anhängare var budskapet tydligt.

– På söndag är det inte långivarna som talar, på söndag är det det grekiska folket som talar. Åtstramningspolitikens tid är förbi, sa han.

Talia och hennes sambo Giorgio hade kommit in från förorten för att lyssna och hålla med.

– Åtstramningspolitiken har inte lett någon vart, den har fått motsatt effekt. Människor lider bara. Jag har blivit av med jobbet och fått tre gånger så hög skatt att betala. Regeringen måste bytas ut, säger Talia.

En bit bort väntade Dina Tsolaki för att gå och lyssna på Alexis Tsipras tillsammans med sin 79-åriga mamma.

– Vi har inget liv längre, människor ler inte, de har inga drömmar, säger Dina Tsolaki.

Enligt de senaste opinionsmätningarna tyder det mesta på att hon och andra kriströtta greker kommer att rösta bort sittande regering under ledning av premiärminister Antonis Samaras från konservativa Ny Demokrati i valet på söndag.

Vänsterkoalitionen Syriza med sitt tal om skuldnedskrivningar och att satsa, istället för att som tidigare spara sig ur krisen, skapar just nu stor oro bland Europas ledare. Frågan är om man är beredd att ge Grekland mer nödlån om en ny regering väljer att lägga om kursen.

Men från scenen på Omoniatorget i Aten ropade Syrizaledaren Alexis Tsipras segervisst att de, regeringen har Merkel, Tysklands förbundskansler, men vi, vi har folket.

På slutet fick han draghjälp av spanska vänsterpartiet Podemos ledare Pablo Iglesias som också han hoppas på framgångar i valet i Spanien senare i år.

– En vind av demokratisk förändring blåser över Europa, sa han och publiken jublade.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".