Kung Abdullah. Foto: Ahmad Omar/TT
Kung Abdullah. Foto: Ahmad Omar/TT

Saudiarabiens kung blev 90 år

Efterträds av sin halvbror
2:26 min

Saudiarabiens kung Abdullah har avlidit, 90 år gammal, efter nio år på tronen. Men i nästan 20 år vid makten, då han i praktiken tog över medan han var kronprins. Kung Abdullah hyllas nu av flera världsledare som en vän av fred och försiktiga reformer. Abdullah efterträds av sin halvbror Salman, 79 år.

Kung Abdullah går till historien som kungen som stod för konservativ stabilitet i en region som skakas av blodiga krig och uppror. Hans ytterst försiktiga reforminitiativ som att öka pressfriheten och ge kvinnor större utrymme hyllas som viktiga framsteg. Detta trots att kvinnor ännu inte har rätt att köra bil och regimkritiker piskas offentligt.

Som regional spelare var kung Abdullahs prioritet att begränsa ärkerivalen Irans inflytande, något som på många plan misslyckats då Iran snarast utökat sin makt i både Irak, Syrien, Libanon och nu möjligen också i Jemen.

Saudiarabiens dilemma har länge varit att stödet för sunnisidan i regionala konflikter ofta slagits tillbaka i form av al-Qaida och Islamiska staten IS. Samtidigt som Saudiarabien är USA:s allierade i kriget mot terrorismen, finns det uppgifter om att Saudiarabien under kung Abdullah blivit världens främsta ekonomiska sponsor av internationell terror.

Kung Abdullahhan motarbetade från början de arabiska demokratiupproren och kritiserade Barack Obama för att uppmuntra demokratirörelser som oundvikligen skulle leda till instabilitet och kaos. På hemmaplan satsade han miljarder på att bygga billiga bostäder och minska ungdomsarbetslösheten för att dämpa inhemskt missnöje.

Många arabiska demokratiaktivister ser västvärldens relation till Saudiarabien som höjden av hyckleri.

Kung Abdullah efträds av sin halvbror tidigare kronprinsen Salman, som redan för flera timmar sedan ändrat sin twitterprofil från kronprins till kung. Kung Salman, som tidigare varit försvarsminister och guvernör i Riyadh, väntas inte stå för någon kursändring i Saudiarabiens politik, även om han har uttryckt oro över att reformerna i kungadömet gått för fort. I en intervju sa han att vi kan inte ha demokrati i Saudiarabien för då skulle varje klan bilda parti vilket skulle leda till kaos som i Irak.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".