Explosionen inträffade nära Drottninggatan, mitt i julhandeln. Foto: Per Sandström/Sveriges Radio.
Arkivbild: 2010 dödades en man när han detonerade en bomb alldeles intill Drottningsgatan i centrala Stockholm. Foto: Per Sandström/Sveriges Radio.

Regeringen ska ta fram ny strategi mot terrorism

Sveriges nationella strategi mot terrorism är förlegad. Det tycker regeringen som nu ska ta fram en ny strategi för att förhindra terrorism i Sverige.

– Situationen i vår omvärld har förändrats, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Sverige nuvarande nationella strategi såg dagens ljus i februari 2012. Sedan dess har mycket förändrats, menar regeringen som nu tänker presentera en ny. Inrikesminister Anders Ygeman pekar på utvecklingen där personer reser från Sverige till Mellanöstern för att strida för terrororganisationer, som till exempel IS.

– Vi har de som åker och strider utomlands och sedan kommer tillbaka och kan utgöra ett terrorhot. Vi har ett behov av förebyggande insatser för att folk inte ska radikaliseras, säger Anders Ygeman.

Enligt Ygeman saknar den nuvarande strategin dessa förebyggande åtgärder. Utmaningarna ser betydligt annorlunda ut i dag jämfört med för några år sedan. Även terrorattackerna i Paris och den planerade attacken i Belgien har påverkat.

– Det är klart att det ha påverkat till så måtto att vi står inför nya utmaningar. Vi måste se om de verktyg som polis och säkerhetspolis har är de rätta för att möta hotet från terrorismen, säger Anders Ygeman.

Nu planerar regeringen att inom kort fatta beslut om att inleda arbetet med att ta fram en ny nationell strategi mot terrorism. Denna ska presenteras innan sommaren.

– Strategin ska vara en kappa. Men under tiden som strategin arbetas fram kommer vi också presentera nya åtgärder.

Hotbilden mot Sverige har inte höjts sedan den förra strategin. Varför vill du ha en ny?

– Hotbilden har inte höjts eftersom vi haft en förhöjd hotbild mot Sverige sedan 2010. Däremot har hotbilden förändrats. De som åker iväg och strider i andra länder och kommer tillbaka till Sverige har byggt upp förmåga och kapacitet och utgör ett mycket större hot mot Sverige nu än tidigare, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".