Foto: Claudio Bresciani/TT.
Foto: Claudio Bresciani/TT.

Dyrare dollar slår mot utlandsstudenter

"Nu börjar det bli lite jobbigt att betala så mycket"
1:50 min

Kronan har det senaste halvåret försvagats rejält mot flera stora valutor, inte minst mot dollarn som blivit över 20 procent dyrare. USA är det mest populära landet för svenska studenter som pluggar utomlands med lån från CSN och för dem är dollarstyrkan kännbar.

För Emma Ivarsson som läser en andra termin på college i Kaliforninen märks den starka dollarn ordentligt i plånboken.

– Hyran och så kommer terminsavgiften som ska betalas i vår bli dyrare. Maten... det kommer att märkas väldigt mycket, säger hon.

De senaste åren har en femtedel av alla studenter som pluggar utomlands med studiemedel från CSN, cirka 5600 elever per år, valt att plugga i USA. Hur mycket studenterna får låna för innevarande läsår bestämdes i juli förra året och då kostade en dollar en bra bit under sju kronor. Nu när vårterminen drar igång och terminsavgiften ska betalas kostar en dollar kring åtta kronor och 30 öre.

– När jag kom tyckte jag att det var ganska rimligt men nu börjar det bli lite jobbigt att betala så mycket, säger Emma Ivarsson. 

För många studenter kan det handla om tiotusentals kronor i ökade kostnader. Emma Ivarsson säger att hon får ta av sina besparingar om CSN-pengarna inte räcker men för andra studenter kan det bli tufft. Och CSN kan inte ge någon extra hjälp till studenter som drabbas.

– Vi förstår att det kan vara svårt men hoppas verkligen att de kan lösa det på något sätt till första juli då nya regler träder i kraft, säger Joacim Strömblad som är utredare på myndigheten.

De nya reglerna innebär bland annat att eleverna kan låna mer till terminsavgifter. Pengarna läggs i en pott som eleverna själv kan bestämma över. Det ger större flexibilitet om terminsavgifterna plötsligt blir dyrare men å andra sidan kanske inte pengarna räcker lika länge.

Men inte heller i framtiden kommer CSN ge extra hjälp vid stora och oväntade valutaförändringar. Och i länder som USA, där studentvisumet inte tillåter extraarbete utanför universitetsområdet, kan det bli svårt att få ekonomin att gå ihop.

Emma Ivarsson tycker att CSN borde kunna ge mer lån vid behov.

– Ja som hyran till exempel. Studenten måste ju kunna bo någonstans. Jag vet inte vad som händer om man inte kan betala hyran till slut, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".