EU-parlamentariker Bodil Ceballos (MP) och EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP). Foto: TT
Foto: TT

Hård politisk press på Grekland om flyktinghantering

Wikström (FP): "Jag är mycket besviken och upprörd"
1:56 min

Det är oacceptabelt att Grekland skickar tillbaka flyktingar till Turkiet innan de fått sin sak prövad. Nu kommer starka reaktioner, från flera svenska EU-parlamentariker, efter Ekots rapportering i veckan om det som kallas Fortress Europa.

KARTA: Fortress Europe - följ flyktingarnas väg från Syrien 

EU måste agera kraftfullt för att få ett slut på den här hanteringen, säger miljöpartiets EU-parlamentariker Bodil Ceballos.

– Det är fruktansvärt, och om inte kommissionären för migrationsfrågor Avramopoulos agerar skarpt nu så kommer andra länder att börja göra samma sak, säger hon.

Flera svenska EU-parlamentariker kräver nu att EU:s kommissionär för migrationsfrågor, greken Dimitris Avramopoulos, ska agera kraftfullt mot sitt eget hemland.

Bakgrunden är Ekots rapportering i veckan om att Grekland brutalt stoppar flyktingbåtar på Medelhavet innan de nått fram till Europa, och får dem att vända tillbaka dit de kom ifrån. Det utan att flyktingarna fått sin sak prövad.

– Det strider mot internationell lag och det får inte inträffa i något EU-land att man på ett så flagrant sätt bryter mot gällande lagstiftning. Jag är mycket besviken och upprörd över att det här har hänt, säger Cecilia Wikström, folkpartistisk europaparlamentariker.

Enda rimliga lösningen är att skapa lagliga och säkra vägar in i Europa, enligt Wikström.

– Jag konstaterar att för första gången någonsin så pratar man nu på allra högsta politiska nivå om tragedin att det dör tusentals människor i Medelhavet varje år, och att vi behöver etablera lagliga och säkra människor att komma till Europa för att söka asyl, med ett vanligt färdmedel på en vanlig biljett, säger hon.

Miljöpartiets Bodil Ceballos tror att det kan bli svårt att nå enighet kring, men att verkligheten till slut kommer att leda till förändring.

– Ju längre den här situationen fortsätter, desto lättare kommer det någon gång i framtiden bli att ändra regelverket. Människor blir väldigt upprörda över att vi låter människor dö på det här sättet.

Relaterat

Mer om Fortress Europe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".