Separatister i Donetsk. Foto: Manu Brabo/Sveriges Radio.
Foto: Manu Brabo/Sveriges Radio.

Separatister i Ukraina går på offensiven

Maria Persson Löfgren rapporterar
1:37 min

I östra Ukraina har separatistledare helt uteslutit nya fredssamtal. Från Moskva anklagar president Vladimir Putin Kiev för att det inte blir någon fred.

– Kiev har givit officiell order om en storskalig stridsoperation längs hela frontlinjen, sa en sammanbiten rysk president vid ett möte med sitt säkerhetsråd tidigare idag.

Vladimir Putin lastar ensidigt makthavarna i Kiev för att det inte blir någon fred och för dödade civila. "Barn, gamla och kvinnor”, som han sa.

Att separatisledarna samtidigt deklarerat att de går till offensiv och inte är intresserade av några fredssamtal nämnde president Putin inte alls.

Den självutnämnde ledaren i den så kallade Donetsk folkrepublik, Alexander Zakhartjenko, säger att hans styrkor kommer att erövra hela Donetsk län, även den andra hälft som nu kontrolleras av ukrainska styrkor.

Ett totalt brott mot avtalet om vapenvila som slöts i Minsk, som Putin i sitt tal hävdar att det bara är Kiev som bryter mot. Den ryske presidenten påstod också att Ukraina, förutom tungt artilleri, använder stridsflyg. Några stridsflyg har inte använts sedan vapenvilan i september.

Däremot har den andra så kallade folkrepubliken i Luhansk visat upp sina stridsflyg som de tänker använda i den ryska tv-kanalen RT.

Av misstag kanske har andra ryska tv kanaler visat upp stridsvagnar som separatisterna nu har tillgång till, stridsvagnar som är av en typ som bara ryska armén har tillgång till.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".