Europarådets kommissionär Nils Muiznieks kritisk mot Norges nya lag mot tiggeri. Foto: TT
Europarådets kommissionär Nils Muiznieks kritisk mot Norges nya lag mot tiggeri. Foto: TT

Kritik mot Norge: Rasistiska undertoner i nya tiggerilagen

"Jag kräver att regeringen ska skrinlägga lagen"
2:12 min

Norges kommande lag som ska förbjuda tiggeri har rasistiska undertoner. Det säger Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Nils Muiznieks, i en intervju med Ekot.

– Jag kräver att regeringen ska skrinlägga den här lagen, säger Nils Muiznieks, som i veckan varit i Oslo för att diskutera tiggeriförbudet med norska regeringen.

Enligt regeringen har norsk polis upplevt problem med organiserad kriminalitet kopplad till kringresande tiggare, och i torsdags skickade man ut lagförslaget om tiggeriförbud på snabbremiss.

Men kommissionären för mänskliga rättigheter är kritisk och säger att lagen riskerar att bli diskriminerande mot romer.

– Det finns rasistiska undertoner i den här diskussionen. Jag vet att det finns advokater som vill visa det här genom att gå ut på gatan och tigga för att se om polisen kommer arrestera dem. Man har sagt mig att det är ganska osannolikt att polisen kommer gripa dem, säger Nils Muiznieks med ett litet skratt.

Enligt människorättskommissionären är det max 2 000 utländska romer som kommer till Norge för att tigga, något han kallar ett "klart hanterbart antal".

Europarådets kommissionär har ingen makt att förbjuda Norge att införa lagen om nationellt tiggeriförbud.

Däremot har han nu fört fram sin kritik vid möten med flera norska ministrar, och han hoppas kunna påverka beslutet genom en fördjupad analys som presenteras om ett par månader.

– Att försöka ta itu med fattigdom genom att förbjuda tiggeri är inte rätt väg framåt. Det är ganska problematiskt, ur människorättsperspektiv, säger Nils Muiznieks.

Dessutom säger han att det kan vara ett brott mot yttrandefriheten att i lag förbjuda någon att be om hjälp.

Ett par norska kommuner har redan infört lokala tiggeriförbud, men regeringen vill alltså utvidga förbudet till att gälla hela landet.

Enligt förslaget blir det antingen ett generellt förbud eller ett mer riktat förbud mot det man kallar organiserat tiggeri.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".