Foto: Evan Vucci/AP samt AP.
Foto: Evan Vucci/AP samt AP.

USA lättar trycket på al-Assad

Har tonat ner retoriken
1:46 min

USA har det senaste dygnet inlett en ny omgång flygbombningar mot den islamistiska terrorrörelsen IS i Irak och Syrien. Enligt den amerikanske försvarsministern Chuck Hagel har attackerna hittills dödat tusentals IS-krigare. Samtidigt kommer uppgifter som tyder på att USA nu släppt sitt tidigare absoluta villkor: att Syriens president Bashar al-Assad måste bort.

Över Syrien delar amerikanska militärflyg både luftrum och mål med Assadregimens bombplan, även om de formellt förstås inte samordnar sina anfall.

Både den USA-ledda koalitionen och Assadregimens främsta målsättning är ju att slå ut IS, ett extremt exempel på att ens fiendes fiende blir ens vän. Detta är ett stort dilemma för USA, som ju under hela Syrienkonflikten högljutt krävt Assads avgång.

Men någonting har på sistone hänt med det amerikanska kravet, vilket noteras både av analytiker här och av Assads anhängare, liksom av en alltmer frustrerad syrisk opposition.

Ett exempel på denna smygande förskjutning är att USA:s utrikesminister John Kerry inte längre offentligt ständigt upprepar kravet på Assads avgång.

Istället säger Kerry allt oftare att Assad måste tänka över konsekvenserna av militärens våldsamma framfart bland civila och sätta sitt folk främst.

Enligt uppgifter i New York Times försäkrar Washington numera Assadregimen via irakiska ombud att USA:s stöd till den icke IS-anslutna syriska oppositionen inte längre alls handlar om attacker mot regimen, utan enbart mot IS.

Så trots Pentagons rapport om stora framgångar, är verkligheten på marken att IS håller sina ställningar, samtidigt som övriga rebeller hittills misslyckats med sitt uppror mot Assad.

Det samlade intrycket enligt experter här är att omvärlden, med USA i spetsen, alltmer lutar åt en politisk och inte en militär, lösning av Syrienkriget, en lösning där Assad finns med i en övergång. 

Det intrycket förstärks av allt mer pragmatiska uttalanden från både FN och till exempel Frankrike, som går ut på att väst på allvar måste vänja sig vid tanken på en övergångslösning som inkluderar element från Assadregimen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".