Folkpartiledaren Jan Björklund.
Folkpartiledaren Jan Björklund. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Oro i (FP)- röster höjs för ny ledning

"Kommer börja koka om det inte vänder"
1:58 min

De dåliga opinionssiffrorna för Folkpartiets har skapat oro i partiet. Nu förväntar sig en rad folkpartister att partiledare Jan Björklund pekar ut partiets riktning.

Linda Nordlund är ordförande för liberala ungdomsförbundet:

– Hela partiledningen tror jag inser att om inte de förmår att förnya Folkpartiet och vända opinionssiffornra, så kommer det att börja koka runt om i landet.

Folkpartiet gjorde ett riktigt dåligt riksdagsval och landade på 5.4 procent. Och inte har det gått bättre efter valet. I de senaste mätningarna har partiet till och med fått ännu sämre sifffor. Häromdagen 4.1% i TV4 /Novusmäning.

Ekot har ringt runt till en rad folkpartister på olika nivåer. Många säger att Jan Björklund har ett starkt stöd i partiet, men att tappet i opinionen inte får forstätta. Då sitter han inte lika säkert.

Och på lokal nivå finns det nu dom som öppet anser att Jan Björklund bör avgå vid nästa landsmöte i höst. Karl-Gustav Bynke sitter kommunstyrelsen i Skara.

– Han har ju varit skolminister nu i åtta år, och det har satt sin prägel på hela partiet. Om vi nu vill att vi ska komma ut med dom socialliberala frågorna, ja då kanske vi måste göra en förändring i topppen.

Folkpartister som Ekot talat om betonar att partiet snabbt måste komma igång med ett förändringsarbete, där partiledare Jan Björklund pekar ut riktningen.

Partiet måste leverera nya konkreta förslag inte minst på integration och migrations-området. Det säger bland annat partistyrelseledamoten Staffan Werme, som tycker att det är viktigt att Jan Björklund nu stannar kvar på posten som partiledare.

– Jag skulle vilja att Folkpartiet som första parti skulle våga diskutera vilka volymer vi som land klarar av för att ha en human invandringspolitik.

Men själv verkar partiledare Jan Björklund inte bekymrad över sitt eller partiets framtid.

– Ja, vi vänder det här, det är tre år kvar till nästa val, och mer än så. Problemet är inte att vända detta . Utmaningen är att presentera en ny politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".