Barack Obama
Barack Obama. Foto: TT

Obama sätter hårt mot hårt

2:08 min

USA:s president Obama markerar mot republikanerna, vilket får konsekvenser både när det gäller förhandlingarna med Iran och relationen till Israel.

I Schweiz fortsatte idag amerikanska och iranska förhandlare samtalen om Irans kärnenergiprogram.

Samtidigt har ställningskriget i Iranfrågan, mellan president Obama och den amerikanska kongressen, trappats upp rejält de senaste dygnen. Det har fått både inrikes- och utrikespolitiska konsekvenser, och kan komma att störa de känsliga samtalen.

– Jag kommer att lägga in veto vid varje beslut som hotar att underminera den här processen, sade Obama bland annat vid sitt State of the Union-tal häromdagen.

I talet kom han med flera hot och löften som uppfattades som både djärva och provocerande av hans politiska motståndare. Ett sådant var att om den republikanska kongressen röstar igenom en lag om fler sanktioner mot Iran, ja då kommer Obama att lägga in sitt veto.

-- Nya sanktioner i det här läget kommer bara att garantera att diplomatin misslyckas, sade Obama.

Presidenten och Vita huset anser det helt huvudlöst att republikanska kongressledamöter, med stöd av flera demokrater, ens diskuterar fler sanktioner just nu, och menar att de riskerar att bidra till att de redan sköra förhandlingarna om Irans kärnenergiprogram totalhavererar.

Kongressens sanktionsförespråkare tycker å sin sida att USA och omvärlden är på väg att ge vika för alldeles för många av Teherans krav, och menar att Iran, även om ett avtal uppnås, kommer att ha kapacitet att tillverka kärnvapen.

Det här är en uppfattning som delas av Israel, som vill se hårdare tag mot dödsfienden Iran, inte kompromisser och avtal.

Och knappt hade applåderna efter Obamas tal hunnit tystna förrän hans vetohot möttes av ett lika provocerande motdrag: Då lät nämligen ledande republikaner meddela att man bjudit in Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för att i mars tala inför kongressen, om hotet från Iran, och alldeles särskilt om behovet av fler sanktioner.

Vita huset svarade att en sådan inbjudan, utan föregående konsultation med presidentens stab, är ett direkt protokollbrott.

Den kyliga reaktionen har spätts på med beskedet att varken president Obama eller utrikesminister Kerry kommer att träffa Netanyahu under hans USA-besök.

Det förklaras formellt med att man inte brukar träffa andra länders politiska ledare som likt Netanyahu är mitt uppe i en intensiv valrörelse, men innebär förstås en rejäl näsknäpp för Netanyahu - och ännu mer grus i det redan gnissliga maskineriet mellan Washington och Jerusalem.

Liksom förstås mellan presidenten och kongressen i USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista