Stadion i Aten var fylld av anhängare när premiärminister Antonis Samaras valtalade i går kväll. Foto: Johanna Melén / Sveriges Radio.
1 av 2
Stadion i Aten var fylld av anhängare när premiärminister Antonis Samaras valtalade i går kväll. Foto: Johanna Melén / Sveriges Radio.
Studenten Madelena Visaridi tänker rösta på sittande premiärminister Antonis Samaras parti Ny demokrati på söndag. Foto: Johanna Melén / Sveriges Radio.
2 av 2
Studenten Madelena Visaridi tänker rösta på sittande premiärminister Antonis Samaras parti Ny demokrati på söndag. Foto: Johanna Melén / Sveriges Radio.

Mycket på spel när Grekland går till val

Det finns två världsbilder för väljarna att välja mellan
2:04 min

Med bara en dag kvar till det grekiska parlamentsvalet är tonläget högt och enligt politiker från båda sidor är det Greklands framtid som står på spel.

Inför anhängare i Aten i går kväll varnade premiärminister Antonis Samaras för konsekvenserna om vänsterradikala partiet Syriza tar makten.

– Med sin politik driver de Grekland till självmord, ropade Antonis Samaras ut över taekwondostadion i Aten som igår kväll var fylld av hans anhängare med grekiska flaggor i händerna.

Samaras sa också att Syriza kommer att vända hela Europa mot Grekland och beskrev hur han under sin tid som premiärminsiter har lyckats vända utvecklingen och att den grekiska ekonomin för första gången på flera år nu växer igen.

Det är två helt olika världsbilder som de grekiska väljarna har att ta ställning till när de går och röstar imorgon.

Kvällen innan hade vänsterkoalitionen Syrizas ledare Alexis Tsipras talat om den humanitära kris av arbetslöshet och fattigdom som följt i spåren av den sittande regerings åtstramningspolitik.

Kommer han till makten är det slut på det, och stora delar av de enorma utlandsskulderna ska förhandlas bort.

Studenten Madelena Visaridi som hade kommit till stadion i Aten i går kväll valde att tro på premiärminister Antonis Samaras världsbild.

– Alexis Tsipras säger bara saker som det grekiska folket vill höra, men han kommer inte kunna genomföra det, säger hon.

Men alla opinionsmätningar pekar på att det blir Syriza som blir det största partiet och att Greklands nästa premiärminister heter Alexis Tsipras.

Men det är inte alls säkert att han får egen majoritet, och han kan bli tvungen att kompromissa med andra partier för att kunna bilda regering.

Det är bråttom, därför att den sista februari löper tiden ut för det räddningspaket som har hållit Grekland flytande de senaste åren.

Hur stor viljan är från omvärldens sida att bevilja ytterligare ett nödlån beror på hur en ny grekisk regering agerar.

– De kommer att leda oss i olycka, in i en Tsipras-olycka. Det ska inte hända, sa premiärminister Antonis Samaras igår kväll.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".