Foto: TT
Foto: TT

Fler byggbolag kan starta bemanningsbolag utomlands

"Vi har inte tillräckligt med kvalificerad arbetskraft"
1:59 min

Byggbolaget NCC ska starta ett eget bemanningsbolag i Polen, bland annat för att säkra tillgången på arbetskraft. Det här är något Sverige kan få se mer av, enligt branschförbundet Sveriges Byggindustrier.

Ola Månsson är vd för Sveriges byggindustrier och han tror att andra stora byggbolag kommer att ta efter och göra likadant.

– Ja, det skulle inte förvåna mig, säger han.

 Men varför lägga bemanningsbolag i Polen och inte i Sverige?

– Vi har inte tillräckligt med kvalificerad arbetskraft i Sverige för den volym som byggbranschen har nu och kommer ha framåt. Vi ska bygga 250 000 bostäder och det finns inte arbetskraft för att klara av detta. Därför måste man lägga bemanningsbolaget i ett annat land, säger Ola Månsson.

Att det är mycket på gång i byggbranschen är en bild som delas av Jan Thonerfelt som jobbar på ett bygge i Stockholm.

– Det finns mycket jobb, det gör det, säger han.

Jan Thonerfelt har förståelse för att byggbolagen letar personal utomlands.   

– Det behövs folk utifrån också. Men jag tycker också att de ska ha samma arbetsvillkor som vi har. De ska inte användas att dumpa lönerna så att inte vi kan försörja våra familjer, säger Jan Thonerfelt.

Enligt NCC kommer svenska kollektiv avtal att följas, med samma villkor för svenska och polska byggarbetare när de jobbar på byggen här. Om ett par år väntas 500 personer jobba i det polska bemanningsföretaget och det ska ersätta de andra bemanningsbolag som NCC anlitar idag.

NCC säger att företaget nu kommer att kunna säkerställa att alla regler om till exempel löner och säkerhet följs. Men från fackligt håll är reaktionerna avvaktande.

På Byggnads säger förbundsordförande Johan Lindholm att han vill höra mer från förhandlingar mellan facket och NCC.

 – Vad är syftet? Är syftet som man säger att skapa ordning och reda och få kontroll. Och om det sker till de villkor som vi har reglerat tillsammans, då är det en sak. Men om syftet är att runda systemet och hitta andra ingångar, då är det förkastligt. Vi får väl se vad det leder till, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".