Döda kroppar på marken efter attacken i Mariupol. Foto: Sergey Vaganov/TT
Döda kroppar på marken efter attacken i Mariupol. Foto: Sergey Vaganov/TT

Flera döda i ny attack i östra Ukraina

Raketerna slog ned på en öppen marknad
1:22 min

Minst 15 människor har dödats och 40 talet skadats i en raketattack mot strategiska ukrainska hamnstaden Mariupol. Raketerna slog ned vid en marknad där många lördagshandlade.

Raketerna slog ned mellan höghusen på en öppen marknad med typiska små kioskliknande butiker. Många var ute för att lördagshandla när attacken kom. Flera av butikerna började brinna, bostadshusens fönsterrutor sprängdes av tryckvågen. Butiker och bilar sattes i brand.

Attacken kom dagen efter separatistledare avfärdat fredssamtal och sagt att de kommer erövra hela Donetsk län där Mariupol ligger längst ned i sydöst som en port mot både Azovska havet och på vägen mot ryskockuperade Krimhalvön.

Staden är av strategisk betydelse både geografiskt och för dess stora stålverk, de största i Ukraina. Separatister hade tidigare kontroll över stan, men ukrainsk armé och frivilligstyrkor tog tillbaka kontrollen i somras.

De närmsta separatiststyrkorna ligger dock bara dryga milen bort och ryska gränsen är också nära. Kiev anklagar Moskva för att aktivt invadera landet och Mariupol ses som ännu ett bevis för att det pågår en invasion.

På proryska sidor påstås Mariupol vara en ockuperad stad som snart ska befrias av separatiststyrkorna. På filmklipp rullar stridsvagnar och militärfordon märkta med "Vi åker mot Mariupol".

Men myndigheterna i Mariupol säger att invånarna inte behöver gripas av panik, försvaret av staden är förstärkt och tillräckligt. Men sedan järnvägsförbildelsen till stan sprängts har det blivit svårare att fly.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".