Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

USA: HD prövar om giftinjektion är lagligt

Dödsdömda ifrågasätter metoden
1:52 min
Brits för dödsinjektion. Foto: Sue Ogrocki/AP.
Foto: Sue Ogrocki/AP.

USA:s högsta domstol ska pröva om det är lagligt att använda en viss typ av giftblandning för att ta livet av människor som straffats med döden. Enligt den amerikanska konstitutionen får myndigheterna inte döda dömda brottslingar på ett sätt som bedöms vara alltför grymt och smärtsamt.

Det är just det som pågår i USA, anser tre dödsdömda som har begärt en prövning i Högsta domstolen av vilka avrättningsmetoder med gifter som ska anses vara humana.

De tre vill leva och om de ska dö vill de inte dödas med en blandning av gifter som är ineffektiv och innebär risker att dödskampen drar ut på tiden och blir smärtsam.

Bakgrunden till beskedet att Högsta domstolen nu tar upp giftblandningarna är några uppmärksammade fall på senare tid där dödsdömda förefaller ha plågats när de avrättats.

Det har också tagit lång tid för dem att dö. I ett fall i Oklahoma tog det 43 minuter.

De flesta som straffas med döden i USA avrättas med hjälp av gifter. Kritiken runt om i världen mot dödsstraffet, som USA är en av få demokratier som tillåter, har inneburit att det blivit allt svårare för USA att få tillgång till beprövade och effektiva gifter.

Ett resultat av det är att delstaterna experimenterar med egna giftblandningar som inte alltid fungerar. Det har fått hård kritik, inte minst av en växande andel motståndare till dödsstraffet.

Nu ska Högsta domstolen pröva om de blandningar som används kan accepteras eller om det behövs nya regler för hur det ska gå till när människor dödas med giftinjektioner.

De som kräver en prövning av Högsta domstolen har begått hemska brott som bör straffas, men konstitutionen garanterar att ingen ska tvingas utstå en avrättning som orsakar onödig smärta före döden, sa en av domarna som skäl till att HD tar upp frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".