Foto: TT
Foto: TT

V kan stoppa tredje pappamånad

1:54 min

Det är osäkert om regeringens kommande lagförslag om att införa ytterligare en så kallad pappamånad i föräldraförsäkringen har stöd i riksdagen. Folkpartiet tänker rösta ja, men Vänsterpartiet är i dagsläget inte berett att ställa sig bakom förslaget.

– Regeringen har inte förhandlat eller kontaktat oss om den här propositionen. Vi kommer inte att ge vårt passiva stöd till en regeringsproposition om vi inte har varit med och förhandlat om den. Jag förutsätter att Vänsterpartiet i så fall kommer att gå fram med en egen motion med krav på en helt individualiserad föräldraförsäkring, för det är det som krävs om vi ska komma till rätta med de stora skillnaderna i inkomst, lön och pension mellan män och kvinnor, säger Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde.

"Som ett steg mot ett jämlikt uttag av föräldraförsäkringen ska en tredje månad reserveras för vardera föräldern", sade statsminister Stefan Löfven i sin första regeringsförklaring i höstas. Och nu i vår lägger den rödgröna regeringen ett konkret lagförslag på riksdagens bord.

Folkpartiet gick till val på att införa ytterligare en så kallad pappamånad, och har bestämt sig för att gå emot de övriga Allianspartierna och stödja regeringens proposition.

– Om förslaget enbart innehåller det, så kommer vi att rösta för det. Det är vår uppfattning att vi bör ha ytterligare en öronmärkt månad i föräldraförsäkringen, säger partiledare Jan Björklund.

Men trots stödet från Folkpartiet är det osäkert om det blir någon tredje pappamånad från den första januari 2016. Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är emot fler öronmärkta månader.

Nu säger alltså Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde att regeringen inte kan kalkylera med support från hans parti heller. Vänsterpartiet vill lagstifta om att föräldrarna ska dela hela föräldraledigheten lika.

– Vi kommer först om främst att gå fram med vår egen politik, om inte regeringen är beredd att förhandla med oss. Då kommer vi att gå fram med förslag om en individualisering av föräldraförsäkringen. Vill regeringen få ett bredare stöd i riksdagen för sina förslag och propositioner, då måste man också rimligen kontakta andra partiet och vara beredda att förhandla.

Vad skulle ni vilja ha ut av en sådan förhandling?

– Vi ser ju att en tredje pappamånad inte är tillräckligt. Vi ser att det behövs betydligt större steg än så, för att vi ska komma till rätta med den grundläggande ojämlikhet vi har i dag i Sverige mellan män och kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista