Foto: Sergey Vaganov/TT
Foto: Sergey Vaganov/TT

Dödstalet stiger efter attack mot Mariupol

Attacken ses som en rysk invasion
1:51 min

Raketerna som slog ned i ukrainska Mariupol lämnade stor förödelse efter sig. Minst 30 människor dödades och minst 90 skadades, för flera av dem är tillståndet kritiskt.

Raketerna slog ned vid en marknad där många lördagshandlade. Separatistledare säger att de nu inlett sin attack mot hamnstaden.

– Jag var där på marknaden, berättar en chockad kvinna, som undkom i stort sett oskadd.

Ukrainska kanal 5 visar förödelsen mellan höghusen, de brinnande småbutikerna i en typisk ukrainsk förortsmarknad och utbrända bilar. De talar med två män som måste haft änglavakt.

– Raketerna slog ned på vägen några hundra meter framför oss i bilen, säger en av männen och torkar blod från nacken. Bilens ena sida ser ut som en schweitzerost på grund av splitter.

Fönster i husen är utblåsta. De flesta som dödades fanns nära marknaden, men också i ett av höghusen ska det finnas dödsoffer, berättar räddningstjänsten för kanal 5.

Separatistledaren Alexander Zachartjenko sa idag att attacken är en del i separatisternas offensiv för att återta hela Donetsk län. 

En inspektion av Den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSCE bekräftar att raketerna hade avfyrats från separtistkontrollerat område.

Halvmiljonstaden Mariupol ligger längst ned i sydöst som en port mot både azovska havet och på väg mellan Ryssland och det ockuperade Krim. Staden är av strategisk betydelse både geografiskt och för dess stora stålverk, det största i Ukraina.

I Kiev har säkerhetsrådet inkallats till möte. Attacken ses som en rysk invasion där Mariupol är första steget. På proryska sidor påstås Mariupol vara en ockuperad stad som snart ska befrias av separatiststyrkorna.

På filmklipp rullar stridsvagnar och militärfordon märkta med ”vi åker mot Mariupol”. Men myndigheterna i Mariupol säger att invånarna inte behöver gripas av panik, försvaret av staden är förstärkt och tillräckligt. Men sedan järnvägsförbildelsen till stan sprängts har det blivit svårare att fly.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".