IS uppges ha mördat japansk gisslan

Den japanska regeringen försöker verifiera ett klipp som uppges visa att terrorrörelsen IS mördat en av två kidnappade japanska medborgare.

Enligt BBC ska klippet visa en av de kidnappade männen hålla upp en bild med vad som uppges vara den andre mannens döda kropp. Själva avrättningen visas inte i klippet, något som har varit fallet i flertalet tidigare klipp som spridits av islamiströrelsen.

Klippets äkthet är ännu inte bekräftad. Både den japanska regeringen och den amerikanska underrättelsetjänsten arbetar med att verifiera inspelningen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

På en webbsida med kopplingar till IS förekommer olika åsikter om klippet. En person menar att det är falskt medan en annan uppger att det var menat endast för den japanska gisslans familj. Det skriver AP.

Nyligen publicerade IS en film där man visade upp de japanska männen båda männen och hotade att döda dem om Japan inte betalade en lösensumma.

Japanska NHK News rapporterar att IS inte längre kräver en lösensumma för frigivandet av mannen. Nu ska terrorrörelsen istället kräva ett utbyte mot en IS-krigare som fängslats i Jordanien.

Japans premiärminister Shinzo Abe säger att hans regering kommer göra allt som krävs för att få den andre japanske medborgaren fri och att man inte kommer att ge efter för terrorism, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Islamiska staten har vid ett flertal gånger tidigare mördat gisslan och spridit videoklipp som visar mordet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".